Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Vizart

Performans – 17 dana u “Sobi bez pogleda”

09.07.2013. Katarina Peroković
 Foto: facebook.com/ RMIT Gallery, Longin Sarnecki


Foto: facebook.com/ RMIT Gallery, Longin Sarnecki

17 dana bez svjetla i osjetila vida. Takozvano “iskustvo maternice“ i svojevoljno zatvaranje u kutiju kao dio projekta poljske umjetnice provedeno je s jednim ciljem: eksperiment života i stvaranja bez osjetila. Poljakinja Gosia Wlodarczak namjerno je sama sebi uskratila osjetilo vida. Nešto više od dva tjedna provedena u sobičku bez svjetla ipak je nisu spriječila u umjetničkom izražavanju i crtanju. U “Sobi bez pogleda” u galeriji australskog sveučilišta RMIT u Melbourneu boravi od 27. lipnja. Svakodnevno višesatno crtanje i nedostatak doticaja s vanjskim svijetom dio je performansa. Iako umjetnica koja radom podsjeća na slavniju Marinu Abramović nije imala doticaja s okolinom, publika zahvaljujući kameri ipak može promatrati što Gosia radi.

 Foto: facebook.com/ RMIT Gallery, Longin Sarnecki


Foto: facebook.com/ RMIT Gallery, Longin Sarnecki

“Fascinira me svijest o trenutku i odnos uma s vanjskim svijetom kroz osjetila”, kaže za sebe Gosia na službenim web stranicama. “Aktualnost koju ja zauzimam ograničena je mojim osjetilima, sjećanjima, i znanjem – ona živi u vremenu i prostoru. Moje vrijeme i prostor koegzistiraju s bezbroj drugih vremena i prostora koja naseljavaju bića i stvari. Ja ih registriram osjetilom vida, kao oblike koji lebde u tekućoj stvarnosti.”.

“Mogu crtati i zaista crtam samo ono što mogu i vidjeti”. Čini se da ovaj projekt dokazuje suprotno. Možda osjetila ipak nisu nužna da bismo stvarali vizualnu umjetnost, a kako bolje to dokazati nego njihovim uskraćivanjem?

(Visited 85 times, 1 visits today)

Komentari