Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Knjige

Performans kao glavni hrvatski adut na Sajmu knjiga u Frankfurtu

02.10.2014. Ziher.hr
Foto: buchmesse.de

Foto: buchmesse.de

Hrvatsko nakladništvo i ove će godine imati priliku predstaviti svoj rad na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu koji će se održati od 8. do 12. listopada. Glavna točka našeg ovogodišnjeg programa bit će Kronotop hrvatskog performansa – trotomna monografija o povijesti hrvatskog performansa koju uz pomoć Ministarstva kulture u iznosu od 150.000 kuna izdaju Školska knjiga, Bijeli val i Institut za etnologiju i folkloristiku.

Hrvatski nacionalni štand ove će se godine prostirati na 50 četvornih metara i za njegovu organizaciju zaduženi su Udruga Kurs i mreža Traduki u suradnji s Nakladom Sandorf i Ministarstvom kulture za što je iz proračuna Ministarstva izdvojeno 450.000 kn. Na sajmu će se predstaviti najistaknutiji hrvatski nakladnici među kojima su Školska knjiga, VBZ, Fraktura, Vuković-Runjić, Durieux, Algoritam, Naklada Ljevak i drugi i sveukupno čine brojku od 25 izdavačkih kuća. Osim njih, sajmu će prisustvovati i 20 hrvatskih književnika čije je biografije i prijevode fragmenata njihovih dijela u opširan katalog složila Naklada Sandorf. Katalog će od početka sajma biti dostupan na internetskoj stranici croatian-literature.hr.

Osim književnika na sajmu u Frankfurtu bit će predstavljen rad Siniše Labrovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih umjetnika performansa, a osim predstavljanja zadnji dan festivala obilježit će umjetničke intervencije Suzane Marjanić, Višnje Rogošić, Borisa Budena i Siniše Labrovića. Na posebnom štandu bit će predstavljeni nakladnici za djecu gdje će naglasak biti na činjenici da je sljedeće godine Hrvatska zemlja-gost na sajmu knjiga u Bologni.

Ministrica je također istaknula da će Hrvatska u Frankfurtu biti jedna od potpisnica Međunarodne deklaracije o suradnji u izdavaštvu i potpori knjizi, zaštiti autora i međunarodnom povezivanju europskog tržišta. Nadamo se da će hrvatski pisci i nakladnici uspješno predstaviti bogatstvo naše suvremene književne produkcije te da ove godine nakon sajma nećemo slušati tužne priče o tome kako se umjesto na promociji i stvaranju kontakata na hrvatskom štandu radilo na obilnom izjedanju pršuta. Više o samom frankfurtskom sajmu možete doznati na službenoj stranici buchmesse.de.

(Visited 121 times, 1 visits today)

Komentari