Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Knjige

Persepolis zabranjen i u Chicagu?

16.03.2013. Hrvoje Korbar
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 Nakon Irana, koji je filmsku verziju zabranio i prije premijere, Persepolis će biti zabranjen i u javnim školama u Chicagu.

Naime, javne škole u Chicagu izbacile su grafički roman Marjane Satrapi Persepolis (o kojem smo pisali ovdje) iz programa za sedme razrede osnovnih škola, i iz školskih knjižnica, smatrajući da je i grafički i literarni sadržaj tog djela neprimjeren učenicima sedmog razreda. Zbog toga su privremeno zabranili i uklonili djelo iz učionica dok ne osmisle način da kontroliraju distribuciju djela samo učenicima osmog razreda. Budući da su Sjedinjene Američke Države inače poznate po strogom sustavu cenzure, što imamo prilike vidjeti na plakatima filmova, smatraju kako bi ovaj roman mogao biti prikladan za učenike osmog razreda, ali i to trebaju detaljno analizirati.

Zabrana Persepolisa, koji je skupio zavidan popis nagrada, izazvala je velik odjek u Chicagu. Udruga nastavnika je izdala priopćenje u kojem spominje kako nisu čuli da je Persepolis zabranjen igdje osim u Iranu, a održan je  i prosvjed u samom centru Chicaga. Nastavnici smatraju kako iza zabrane ne stoji neprikladnost sadržaja, već strah sistema od knjige koja kritizira školski sustav, iznosi probleme neravnopravnosti spolova  te prikazuje revolt mlade djevojke protiv konvencionalnog načina života. Sama autorica, Marjane Satrapi, razočarana je zabranom svojeg djela u Americi, te ne vjeruje da se takvo nešto moglo dogoditi u zemlji koju se smatra najvećom demokratskom republikom na svijetu.

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari