Istaknuto
17.07.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta I ovog tjedna u Novoj glazbi donosimo domaće i regionalne glazbene novitete na preslušavanje i glasanje za one koji to zaslužuju.

16.07.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute Hrvatski se redatelji pitaju po čemu je Hrvatska radiotelevizija javna, a po čemu hrvatska. Pozivaju da poručite HRT-u: 'Meni se to gleda!'.

Knjige

Pet finalista – Tko će odnijeti nagradu Tportala?

04.10.2015. Martin MajcenovićFoto: facebook.com/Književna-nagrada-romantportalhr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tročlani žiri (Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović) objavio je pet romana koji su ušli u finale prestižne književne nagrade T-portala za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj 2014. godine. Za nagradu u iznosu od 50 000 kuna konkurirala su pedeset i dva naslova, a žiri je najuspjelijima proglasio romane Svećenica Mjeseca Milene Benini, Roki Raketa Zorana Malkoča, Mima i kvadratura duga Želimira Periša, Brdo Ivice Prtenjače i Puteni nametnik Igora Rajkija.

Roman Svećenica Mjeseca Milene Benini u izdanju Zagrebačke naklade prvi je SF-roman koji se našao u finalu ovoga književnog natječaja. Riječ je o romanu koji je, zbog nemogućnosti pronalaženja nakladnika, od 2008. godine objavljivan na autoričinu blogu Milerama. Roman tematizira rat i razaranje na jednome kontinentu, a nadahnut je ilirskom i rimskom tradicijom. Žiri ističe kako se radi o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra. Budući da je Milena Benini i četverostruka dobitnica nagrade SFERA, činjenica da je tiskano izdanje objavljeno ovako kasno, blago rečeno, stvara nam velik broj upitnika iznad glava.

Roki Raketa u izdanju Profila drugi je roman Zorana Malkoča, nakon romana Kao kad progutaš brdo balona i zbirke priča Groblje manjih careva. Žiri ga je ocijenio montipajtonovskom bajkovitom pričom iz današnjice i nedavne prošlosti koja crnohumorno secira brojne društvene, političke i književne patologije. Središnji likovi romana su dvojica ratnih veterana i pisaca: pisac-pozer i „pravi“ pisac, koje razdvaja i povezuje četveronožni mecena, pas Roki Raketa. Roman je groteskno-fantastični prikaz poslijeratne depresije, kriminala i mafije, ali i propitivanje hrvatske umjetničke scene. Prepoznat je u očima kritike i uglavnom ocijenjen autorovim najboljim i najambicioznijim uratkom.

Mima i kvadratura duga (Algoritam i 24 sata) je roman-prvijenac jednoga od revitalizatora zadarske književne scene Želimira Periša. Autor je široj javnosti postao poznat prije dvije godine objavom zbirke kratkih priča Mučenice, koja je ubrzo iz knjige prerasla u humanitarnu akciju. Glavni lik ovog tehnotrilera, nastalog u sklopu biblioteke Balkan Noir, inženjer je informatike koji se bavi ilegalnim internetskim poslovima i ubrzo upada u egzistencijalni škripac, postupno se zaplićući u labirintu kriminala i bankarskih sustava. Ove godine roman je dobio i nastavak pod naslovom Mima i vaše kćeri u kojem je obrađen problem seksualnog iskorištavanja i zarade putem interneta.

Roman Brdo Ivice Prtenjače dobitnik je VBZ-ove nagrade za najbolji roman i vjerojatno najčitaniji naslov u finalu utrke za Tportalovu nagradu. Ovo je još jedan hrvatski roman koji kao mjesto radnje koristi otok. Glavni lik romana je nedavno otpušteni intelektualac koji na otoku pronalazi utočište od stresova urbane svakodnevnice, tamo proživljava duhovnu transformaciju i doživljava svojevrsno samoispunjenje.

Roman Igora Rajkija Puteni nametnik objavila je nakladnička kuća Durieux. Roman je formalni i jezični eksperiment koji tematizira umiranje i svijest čovjeka na samrti. Kako je sam Rajki izjavio, to je knjiga o četiri sedla uvijek trendovske apokalipse – ljubav, život, smrt i jezik. Jezičnu razinu ovoga romana žiri je istaknuo kao posebnu prednost, kazavši da ona nije neposredan rezultat Rajkijeva rada, već bunt protiv epohe intelektualnog i jezičnog zaglupljivanja.

Dobitnik Tportalove nagrade za najbolji roman bit će proglašen 27. listopada u dvorani Müller kina Europa. Riječ je o žanrovski i stilski poprilično različitim kandidatima, pa će i u tom kontekstu svakako biti zanimljivo promotriti odluku žirija. Primjerice, eventualna pobjeda Mime i kvadrature duga ili Svećenice Mjeseca mogla bi biti naznaka ojačavanja tehnotrilera ili SF-a, žanrova čije je mjesto u hrvatskoj književnosti trenutno labavo ili ga uopće nema.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Komentari