Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Pet hrvatskih filmova bit će prikazano na festivalu u Rotterdamu

16.01.2015. Marija Vukšić
Foto: Press

Foto: Press

44. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu održava se od 21. siječnja do 1. veljače i to je jedan od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše koji zaslužuju pažnju javnosti. U programskim sekcijama na festivalu prikazat će se pet hrvatskih filmova:

Kosac 

Kosac je dugometražni film redatelja Zvonimira Jurića. Prikazan je na ovogodišnjem 61. Pula film festivalu na kojem je dobio nagradu za kameru koju potpisuje Branko Linta. Radnja se odvija u Slavoniji i prati tri priče koje se događaju u jednoj noći i postupno grade sumornu sliku poslijeratne hrvatske i Ivinog (Ivo Gregurević) (ne)života s društvenom stigmom. Kosac će biti prikazan u programu Spectrum, posvećenom aktualnim filmskim ostvarenjima poznatih autora i umjetnika koji značajno doprinose filmskoj umjetnosti.

Manjača

Manjača je kratkometražni film redatelja Tina Žanića čija radnja prati mladića koji po prvi put odlučuje uzeti život u svoje ruke. Pokušavajući se oduprijeti starim navikama, useljava se kod djeda. Film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, a na festivalu će biti prikazan u programu Spectrum Shorts koji je zapravo festival unutar festivala i najvažnije predstavljanje kratkometražnog filma u Europi. Trailer možete pogledati na linku.

Da je kuća dobra i vuk bi je imao 

Film redateljice Hane Jušić govori o Sandri, pretjerano osjetljivoj ženi koja ponekad ne može razlikovati stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svog muža prisiljena je provesti dan s njegovom obitelji koja je ne prihvaća, a pod njihovim okrutnim povećalom Sandra polako gubi doticaj sa stvarnošću. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a bit će prikazan u programu Really? Really! na koji su uvršteni suvremeni filmovi s tradicijom nadrealizma. Da je kuća dobra i vuk bi je imao ujedno će na festivalu u Rotterdamu imati svoju svjetsku premijeru.

Velike Stijene, Don Kihot

U istom će programu biti prikazan i film Velike Stijene (2010) u režiji Bore Leeja (Borisa Ivkovića), samoukog autora nadahnutog filmovima Bruce Leeja te animirani film Don Kihot autora Vlade Kristla iz 1961. godine koji je u svoje vrijeme osvojio glavnu nagradu na međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu.

(Visited 133 times, 1 visits today)

Komentari