Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Pet knjiga koje će se odlično uklopiti u nadolazeću božićnu atmosferu

06.12.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Božić dolazi. Tiho na prstima. Zvuči poznato? Ne, ovdje neće biti riječ o božićnim pjesmama. Ali, hoće o knjigama. Knjigama koje tematiziraju Božić ili se radnja događa u božićno vrijeme. Prošli mjesec pisali smo o najvećim hitovima za „mlade odrasle“, onaj prije o lako čitljivim zanimljivim djelima, a ovaj se mjesec prilagođavamo prosinačkom božićnom ugođaju te vam donosimo pet naslova koji će se odlično uklopiti u blagdansko raspoloženje. Kratke priče, roman, krimić, klasik – sve smo uklopili. Pripremite se, riječ Božić ponovit ćemo i više nego dosta.

1. Julijana Matanović: Božićna potraga

Hrvatska književnica i sveučilišna profesorica, Julijana Matanović, u ovoj je zbirci isplela deset priča koje govore o ljubavi i njezinom nedostatku. Svaka je priča svojevrsna potraga za ljubavi, a sve se događaju u vrijeme Božića, vrijeme kada se poziva na zajedništvo i mir. Junaci priča napušteni su i ostavljeni, ali posjeduju neuništivu želju da ponovno uspostave pokidane veze. Priče u ovoj zbirci često su  gorke, ispričane su iz perspektive malih ljudi, ali na kraju „potrage“ jasna je poruka – i dobro i loše, sve je to život, a ljubav treba pružati svaki dan, ne samo na Božić.

2. Agatha Christie: Božić Herculea Poirota

Za sve ljubitelje krimića i obožavatelje neponovljive nam Agathe Christie tu je i jedan triler koji se zbiva uoči Božića. Mjesto radnje je raskošni dvorac Simona Leeja – starog engleskog milijunaša i tiranina vlastite obitelji. On je svoje potomke razasute svijetom prizvao u svoj dom na blagdansko okupljanje uoči Božića. Umjesto radosti i dobrohotnosti, kućom se vuče tjeskoba, sumnja, ljubomora i zavist. Stari Lee biva ubijen, a to je trenutak u kojem na scenu stupa Poirot. Stiže u Englesku, ispituje ukućane, traži tragove te konačno dolazi do otkrića.

Foto: Ziher.hr/Tijana Živko

Foto: Ziher.hr/Tijana Živko

3. John Grisham: Kako preskočiti Božić

Pokušajte zamisliti godinu bez Božića. Bez obilaska trgovina u traženju darova, bez obilnih ručkova, susreta i božićnog drvca.  Teško, zar ne? Ovaj Grishamov roman govori upravo o takvoj situaciji. Luther i Nora Krank odlučuju preskočiti Božić nakon što je njihova dvadesetrogodišnja kći Blair otišla na dobrotvorni rad u Peru. Supružnici odlaze na krstarenje Karibima te se na taj način oslobađaju Badnjaka i svih popratnih stvari koje donosi Božić. Ipak, preskakanje Božića donosi im i neočekivane događaje i obrate, a Grisham je sjajno prikazao vrijeme prosinačkog kaosa i blagdansku užurbanost koji su zamijenili istinski osjećaj blagdana.

4. Heinrich Böll: Ne samo za Božić

Ova zbirka priča njemačkog nobelovca sadrži satirične pripovijetke o poslijeratnoj Njemačkoj. Jedna od priča je i ona o teroru tete Mille koja svaki dan iščekuje Božić, a s njom i cijela obitelj, jer inače pada u teška psihička stanja. Jedan po jedan član obitelji odlazi i teta Milla vlastitu djecu zamijeni voštanim figurama kako bi joj pravile društvo. Odlaskom i tetka Franza u samostan obitelj na kraju gubi svaku funkciju. Priče u zbirci predstavljaju klasična djela njemačke pripovjedne umjetnosti i reprezentativno su djelo njemačke književnosti.

5. Charles Dickens: Božićna priča

Božićna priče jedna je od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča. Glavni lik je Scroog,  škrti direktor banke koji mrzi Božić. Nećak, koji je zaposlen kod Scrooga, moli ga da ga pusti doma za Božić. Scroog ga pušta, ali mu napominje da neće biti plaćen za taj dan. Uskoro ga posjećuju tri duha: duh prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob zameten snijegom i obitelj koja se veseli njegovoj smrti, Scrooge ispravlja svoje krive postupke i odlazi nećaku na proslavu Božića te donosi jelo i piće. Svi sretno i zajedno slave Božić. Djelo je objavljeno davne 1843. godine, a danas se smatra svojevrsnim klasikom.

Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

(Visited 375 times, 1 visits today)

Komentari