Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Pet najvećih hitova za "mlade odrasle"

02.11.2014. Petra ČečVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/igre.gladi.7

Foto: facebook.com/igre.gladi.7

Iako i dalje nismo u potpunosti podlegli američkim trendovima (vjerojatno zbog „brzine“ kojom se u Hrvatskoj prevode i čekaju nove knjige), ipak je u zadnje vrijeme vidljiv porast tzv. „young adult“ naslova. Čini se da smo sa svih strana zatrpani novim pričama o neobičnim herojima, mladićima ili djevojkama koje spašavaju svijet u nekoj, ne tako dalekoj distopijskoj budućnosti. A ako ne već u knjigama, teško je izbjeći pomamu u kinima nastalu oko likova vampira, vukodlaka ili vatrene djevojke. I naravno, ljubavnim pričama koje publici uvijek nekako postanu baš onaj najiščekivaniji dio svake priče. Publishers Weekly objavio je brojke najprodavanijih knjiga prošle godine: trilogija Različita autorice Veronice Roth prodana je u 6,7 milijuna primjeraka ako uzmemo u obzir sva izdanja (uključujući i e-knjige) ih čega je jasno vidljivo što je trenutačno najveći hit.

Prošli mjesec smo vam ponudili pet naslova koji se lako čitaju, a ukoliko ste se zaželjeli napetih priča za „mlade odrasle“ ili vam baš one predstavljau „gulity pleasure“ , donosimo vam najveće hitove ove kategorije knjiga.

1) Igre gladi

Katniss Everdeen glavna je junakinja u ratom izmučenoj budućnosti SAD-a koji je podijeljen na Kapitol i dvanaest okruga. Svake godine, u duhu gladijatorskih igara, Kapitol bira svoje predstavnika iz svakog okruga koji će sudjelovati na Igrama gladi. Igre gladi su najgledaniji i najpraćeniji događaj, čitava zemlja nagađa tko će od izabranih dvadeset četvero ostati živ i pobijediti. Jer, cilj Igara je doći do pobjede ubijanjem protivnika. Katniss se dobrovoljno javlja nakon što izvuku njezinu mlađu sestru Prim te se, zajedno sa suborcem iz njezinog okruga, Peetom, uključuje u smrtonosnu pustolovinu.

Igre gladi svjetski su bestseler prodan u 26 milijuna priomjeraka autorice Suzanne Collins. Druga knjiga iz trilogije Plamen objavljena je 2009. godine, a zadnji nastavak Šojka rugalica 2010. godine. Trilogija je 2012. godine postala najprodavanije izdanje Kindle knjiga ikada. Naravno, filmske uspješnice jednako tako ruše sve rekorde gledanosti.

2) Različita

Ovaj puta je Chicago u budućnosti mjesto radnje i života ljudi nakon iscrpljujuće borbe s ratom koji ih je zakinuo za hranu i resurse. Populacija je podijeljena na pet frakcija: Nijekanje, Neustrašivi, Dobrohotni i Iskreni. Red je dobro poznat, svaka frakcija zadužena je za točno jedan aspekt koji omogućava miran život svima. Frakcija Nijekanja upravlja gradom zbog svoje nesebičnosti, Neustrašivi brane one manje sposobne, Učeni se brinu za tehnološki razvoj, Dobrohotni se bave uzgojem hrane, a Iskreni su odgojeni tako da nikada ne skrivaju tajne.
Beatrice Prior na šesnaesti rođendan mora proći testiranje sposobnosti kako bi saznala kojoj će frakciji pripasti. Ali, prilikom polaganja testa saznaje nešto nevjerojatno o sebi: ona bi mogla pripadati ne samo jednoj frakciji, već čak trima što je čini Različitom. A u svijetu u kojem je poredak toliko strog da se možemo samo zapitati koliko godina to može unazaditi civilizaciju, svako odstupanje od pravila i normi predstavlja veliku opasnost.

Veronica Roth, s tek 21 godinom uspjela je pogoditi publiku i napisati globalni hit: 2011. godine Različita je proglašena najomiljenijom knjigom na Goodreads-u. Naravno, ovakve se knjige nužno pišu u trilogiji tako da nas još čeka Insurgent i Allegiant kako bismo saznali sudbinu mlade Tris. Recenziju prvog dijela možte pročitati ovdje.

Foto: facebook.com/Razlicita

Foto: facebook.com/Razlicita

3) Labirint: nemogući bijeg

Thomas se naglo budi na Poljani, okružen zidovima koji skrivaju labirint. Ne sjeća se ničega iz svojeg života, tek vlastitog imena. Na Poljani žive samo dječaci njegovih godina, bez sjećanja. Svaki mjesec dizalom dolazi novi dječak, zajedno s namirnicama potrebnim za preživljavanje. Podjelom rada i vraćanjem primarnim aktivnostima poput obrade zemlje uspjeli su organizirati dobre uvjete života. Najviši položaj u preuređenom društvu drže trkači koji čitav dan provode trčeći po labirintu, pamteći ga i pokušavajući pronaći izlaz. Noću se vrata labirinta zatvaraju, a u njega su pušteni žaleri, zvijeri čiji je ubod smrtonosan. Što će sve promijeniti Thomasov dolazak i njegova želja za trčanjem kroz labirint možete saznati u nedavno prevedenom prvom nastavku serijala (naravno, ponovno trilogije) Trkač u labirintu. Američki pisac James Dashner tvrdi da je napisao knjigu koja je kombinacija serije Lost, romana Gospodar muha i filma Ender`s Game.

4) The 5th Wave

The 5th Wave, kod nas još uvijek nepreveden naslov, djelo je znanstvene fantastike pisca Ricka Yanceyja. Ponovno trilogija, ponovno uspoređivana s Igrama gladi. Ovaj puta, u igri su vanzemaljci. Filmska adaptacija najavljena je za početak 2016. godine.
Cassie Sullivan, šesnaestogodišnja djevojka pokušava preživjeti u svijetu uništenom navalom vanzemaljske invazije. „Valovi“ vanzemaljaca prisilili su ljude na povratak u kameno doba, gdje zakoni više ne vrijede i nikome ne možeš vjerovati.

5) Matched

Allyson Braithwaite Condie autorica je romana Matched. Nastavci ove trilogije za mlade odrasle su Crossed i Reached. Priča se vrti oko strogo kontroliranog distopijskog društva u kojem mladiće i djevojke u dobi od 17 godina spajaju s njihovim životnim partnerima. Cassia Reyes, glavna junakinja, spojena je sa svojim najbolji prijateljem Xanderom Carrowom. Ipak, uskoro saznaje da je ustvari bila predodređena za nekog drugog, buntovnika iz svoje škole što ju navodi na preispitivanje spomenutog rituala i čitavog društva.

(Visited 352 times, 1 visits today)

Komentari