Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Glazba

Pet bendova, pet država, peti rođendan Indirekta

03.04.2017. Ziher.hrFoto: Press

Posebna je ovo godina za prvi istarski festival nezavisne glazbe – Indirekt Music&Art Festival. Već petu godinu zaredom probiru po regionalnoj i europskoj sceni ne bi li vašim ušima i očima pružili sasvim novi doživljaj. Ovogodišnji line up se polako puni, a prvih pet najavljenih bendova svojom će nježnošću pronaći put preko uha do srca slušatelja. U kampu Veli Jože, od 1. do 4. lipnja, svoje mjesto su već rezervirali: talentirani Sir croissant (BIH), kantautor Jakob Kobal (SLO), amerikana dark pop Sofie from Seattle (SR), energični duo Cari Cari (AUT) i kolektiv Mile me Deaf (AUT).

Novih pet regionalnih elektronskih i eksperimentalnih bendova izut će vas iz cipela i pružiti vam opetovane trnce i žmarce po cijelom tijelu. Pa krenimo redom, s domaćom produkcijom.

NT Wave & Fen su nesvakidašnji duo hrvatske glazbene scene. NT Wave, odnosno Valent Samardžija, treba samo gitaru, pedalu i pick up – uređaj u obući, da bi na originalan i kreativan način glazbeno improvizirao. Suradnju s vokalnom solisticom Fen započeo je na koncertu u Novalji, kad je s njim otpjevala jednu dionicu. Svaka pjesma ovog dua je unikat, a njihovi koncerti nerijetko se pretvaraju u techno party koji se žanrovski prelijeva iz otvorenih širokih stereo ambijentala do usko definiranih plesnih groovija sa mantričnim elementima.

Već sedam godina top ljestvice i pozornice diljem Europe pali Torul – alternativni tročlani industrial/synthpop bend iz Slovenije koji je osnovao poznati glazbenik, producent i DJ Torulsson. U pratnji klavijaturiste Boruta i novog šarmantnog pjevača Maja, koji se odmah uklopio natprosječnim vokalnim mogućnostima, u Umag dolaze predstaviti najnoviji album simbolično nazvan Reset. Ovo je za njih kraj jedne ere, a početak novog razdoblja. Preporučamo ljubiteljima White Liesa, Depeche Modea, melankoličnog darkwavea i plesnog elektro-popa.

Iz zemlje Sir Croissanta, stiže nam i GROZNYCORP., tročlani elektro garage pop bend, okupljen kao nastavak benda Grozny. Danas ga čine Fadil, Faruk i Mirza. Prvi album „How To Forget The Missing Pieces“ objavili su krajem 2016. pod beogradskom etiketom Lampshade Records. Pjesme su im prožete melankolijom i melodičnim vokalom uz prisutnu dihotomiju tako da svaku pojedinu melodiju i stihove možete dvojako osjetiti i protumačiti. Iz pouzdanih izvora smo saznali da su im nastupi spektakularni.  Preporučamo ljubiteljima riječke grupe Jonathan.

His Clancyness je kanadsko-talijanski eksperimentalni pop-rock bend iz Bologne iza kojeg stoji Jonathan Clancy. Internet blogovi su ga počeli zamjećivati još 2009. dok je bio lo-fi projekt ‘iz spavaće sobe’. Prijatelji Giulia, Jacopo i Nico mu se uskoro pridružuju na synthu, bubnjevima i bassu čime postaju punokrvni bend. Pjesme su im žanrovski raznolike, od sanjivih melodija i shoegazea do psihodeličnih struktura, art rocka i post punka. U Umag dolaze promovirati najnoviji album Isolation Culture. Ukoliko ih niste uhvatili u veljači u klubu Klub., Indirekt je idealna prilika da nadoknadite propušteno.

Grupa Ti je psihodelični dream pop duo iz Beograda koji čine Makedonci Ilija (gitara, bass synth, vokal) i Trajče (elektronski bubanj, vokal). Od skromnih početaka i proba u dnevnoj sobi Ilijinog stana, dvojac je s albumima Vidimo Se i Život u Dvoje učvrstio poziciju regionalnih miljenika. Jednostavni hipnotiziraući tekstovi, opijajuća poezija i dvoglasje obuzimaju i stvaraju ugodnu atmosferu. Idealan su soundtrack za lijena kišna popodneva provedena sa suhe strane prozora ili kasna buđenja u danu bez mnogo obaveza.

Pjesma Vidimo Se grupe Ti možda završava riječima „Vidimo se to bi bilo sve“, ali nismo još gotovi. Nove izvođače, umjetnike i književnike najavljujemo uskoro. S Indirektom se družimo od 1. do 4. lipnja, u  intimnom prekrasnom prostoru kampa Veli Jože u Savudriji gdje će se i ove godine okupiti regionalna nezavisna scena, zavučena u šumi, u hladu borova, tik uz more. Čekaju nas tri dana druženja i uživanja u sakupljenoj kreativi nezavisnih entuzijasta koji glazbom, slikom i pisanom riječi dodaju malo boje našoj svakodnevici.

Pratite Indirekt na Facebooku, Last.fm-u, Instagramu i Twitteru.

Komentari