Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Petite Ballerine: Prvi hrvatski baletni film financiran Indiegogo kampanjom ili kako ostvariti svoje filmske snove

06.02.2015. Max Kovačić
Foto: press/petite ballerine

Foto: press/petite ballerine

Kreativni ste, maštoviti, domišljati i volite filmsku umjetnost? Želite snimiti film i smatrate da imate dobar materijal i zanimljivu ideju? Odlično, na pravome ste putu. Jedina prepreka na koju ćete naići je upravo ona koja se ispostavi najtežom za veliku većinu onih koji se žele okušati u filmskoj industriji. A to su financije, odnosno kako prikupiti sredstva za snimanje filma čiji se troškovi, zavisno o mnogim faktorima, kreću u velikom rasponu. No, ono što je sigurno,  pa makar želite snimiti i low budget film, jest da bez financijskih sredstava ne možete ostvariti svoju namjeru. Ipak, ljubitelji sedme umjetnosti ne trebaju očajavati; globalizacija, ulazak Hrvatske u Europsku uniju te informatizacija danas uvelike olakšavaju umjetniku pronalazak svog mjesta pod filmskim nebom. Iako je prikupiti sredstva u današnje vrijeme znatno lakše, bitno je imati koncept, ideju i znati kako je provesti, a onda oni najvještiji i najuporniji imaju dobre šanse uspjeti u svome naumu. Mnogo je načina na koje hrvatski filmaši mogu pokušati skupiti sredstva za snimanje. Kada se razradi ideja i izračunaju se približni troškovi nositelj projekta se može, ako nema vlastitih sredstava , obratiti na više adresa i pokušati pribaviti potrebnu svotu.

Primjer prikupljanja sredstava koji bi bilo zanimljivo izdvojiti je iskoristio dokumentarni film Petite Ballerine – priča o Ledi Šeparović , šesnaestogodišnjoj djevojci čiji je san postati primabalerina. Leda je mlada djevojka koja je nakon završene srednje baletne škole u Zagrebu primljena na akademiju klasičnog baleta u Stuttgartu gdje nastavlja svoje baletno obrazovanje. Njezina je priča inspirirala nekolicinu prijatelja i kolega koji su odlučili snimiti prvi hrvatski baletni dokumentarac.  Ova je baletna priča započela kad su autori filma Renata Šimić, Ivan Granić, Matej Đuzel, Bruno Gudelj i Nino Marić upoznali Ledu. Nakon što je prilog o njoj, snimljen za potrebe kolegija na fakultetu, prikazan na HRT-u izazvao brojne pozitivne reakcije gledatelja, kao i same Lede, odlučili su snimiti dokumentarac.

Foto: press/petite ballerine

Foto: press/petite ballerine

Dio priče ispričala je i Ledina mentorica Mihaela Devald, solistica i prvakinja baleta u Hrvatskom narodnom kazalištu, koja je cijeli svoj život posvetila baletu i obrazovanju budućih balerina. Uz nju se pojavljuje i Milko Šparemblek, baletan koji je bio dio zlatne generacije balerina i baletana iz pedesetih godina te se može pohvaliti mjestom baletnog majstora u Ballet du XXe Siecle Mauricea Béjarta u Bruxellesu, mjestom direktora Baleta Metropolitan opere u New Yorku te kao koreograf s više od 150 baleta i opera iza sebe. Film je sniman u zagrebačkom HNK-u, na probama i nastupima te u Ledinom domu, što gledatelju omogućava da zbilja upozna Ledu i njezinu ljubav prema baletu, ali i da upozna jednu sasvim novu stranu HNK, iza kulise gdje se zbiva mnogo toga što se ne može vidjeti svaki dan.

Ekipa koja je snimala film o Ledi odlučila je financijsku pomoć potražiti kroz crowdfunding  – u Hrvata još uvijek rijetko korištenu platformu. Crowdfunding ili u doslovnom prijevodu ‘gomila koja financira’ jest upravo to: način financiranja projekta tj. prikupljanje novčanih priloga od velikog broja nepoznatih ljudi, obično putem interneta. Projekt se javno predstavi na jednoj od crowdfunding stranica, najčešće u početnoj fazi razvoja i osobe koje žele mogu uložiti novac, bilo iz altruističnih pobuda, s ciljem ostvarenja profita ili stjecanja neke druge koristi. Za film o mladoj balerini Ledi novac se prikupljao na stranici Indiegogo, a osim te stranice popularne su i KickstarterRockethub i Seed and spark.

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Kao alternativu takvom prikupljanju sredstava za film (ili bolje rečeno kao klasičan način financiranja) svakako treba spomenuti i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), ustanovu koju je osnovala Vlada Republike Hrvatske u svrhu poticanja, organiziranja i financiranja razvoja, proizvodnje, distribucije i  prikazivanja audiovizualnih djela. HAVC  raspisuje godišnje javne natječaje gdje se autori mogu prijaviti u nadi da će njihov projekt dobiti potrebnu potporu i zaživjeti. Važno je spomenuti i sredstva Europske unije, posebno europski fond Kreativna Europa, odnosno njegov potprogram Media. Program Kreativna Europa podupire  europsku kinematografiju i daje potporu za očuvanje i promicanje europske kulturne i jezične raznolikosti. Proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine, gdje velik dio odlazi za financiranje filmova, iznosi 1.46 milijardi Eura što je ujedno i najveća svjetska potpora za kulturne i kreativne industrije.

Skupiti velike iznose koji su potrebni da bi se film snimio i ugledao svijetlo dana zasigurno nije lako, no uz dobar projekt, veliki trud, upornost i sve navedene opcije financiranja šanse su vam i veće nego što to mislite. Samo hrabro.

(Visited 233 times, 1 visits today)

Komentari