Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Petra Kovačić – ‘Moguća lakoća’: O prostoru, promatraču i djelu

01.04.2015. Ana-marija Sever
Foto: Facebook Event

Foto: Facebook Event

Prošli tjedan u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” otvorena je samostalna izložba splitske umjetnice Petre Kovačić. Ovo je peta u nizu samostalnih izložbi ove umjetnice, a ostaje otvorena do 12. travnja 2015.

Petra Kovačić diplomirala je 2008. godine na Nastavničkom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u kiparskoj klasi Peruška Bogdanića, a trenutno predaje na splitskoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju i asistentica je na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Izložba “Moguća lakoća” sastoji se od četiri instalacije, postavljene u četiri odvojene prostorije, a zamišljene su s namjerom da se prilagode unaprijed zadanom prostoru.

“Lakoća” je svjetlosna instalacija kubične forme, načinjena od slojeva mliječnog pleksiglasa, dajući transparentnost svjetlom koje osvjetljava motiv koji morfološki podsjeća na brdo, zalazak sunca ili susret neba i zemlje, kako je ustvrdila Barbara Gaj. Video instalacija “Odlazak”, projicira se na polupropusno platno i prikazuje kretanje balona, njegove kružne forme, te različite varijacije tih kretnji. “Želja” je skulptura-instalacija konstruirana je od bakrene žice, a gornji dio obložen je papirom i podsjeća na svojevrsnu svjetleću krošnju. Posljednja je ambijentalna instalacija s fluorescentnim zračenjem – “Zaboravan”, koja se poput zrake ili paučine spušta iz gornjeg kuta u središte prostorije.

Svaki od ovih radova je zaseban i izveden u drugačijem materijalu, ali ih sve veže element svjetlosti koji igra bitnu ulogu u sve četiri instalacije. Po riječima Milan Bešlića iz predgovora kataloga izložbe, umjetnica propituje odnos između instalacije i prostora, kao i odnos između djela i promatrača.

Samu izložbu najbolje je sažela sama umjetnica koja je o radovima izjavila: “radovi su tematski inspirirani ljudskim osjećanjima, formalno prirodnim pojavama, prostorima i oblicima, koji su reinterpretirani kako na formalnoj, tako i na simboličkoj razini. Radovi propituju i međusobne odnose prostora, izloženog djela i posjetitelja izložbe.”

Ulaskom u prostore u kojima su postavljene instalacije doista proživljavamo ono što je umjetnica i zamislila kao rezultat svojih radova. Zbog efekta svjetlosti stvara se poseban ugođaj, a dužim boravkom u prostoriji počinjemo razmišljati o prostoru, o instalaciji, o promatraču, njihovoj povezanosti, međusobnim utjecajima i  dodirnim točkama što je bila i sama zamisao izložbe.  Tako da ako planirate posjetiti izložbu, preporuka je da si uzmete vremena, budući da tek boravkom uz instalaciju shvaćate sve ovo prethodno navedeno.

(Visited 166 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(8 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari