Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Vizart

Petra Kovačić – ‘Moguća lakoća’: O prostoru, promatraču i djelu

01.04.2015. Ana-marija Sever
Foto: Facebook Event

Foto: Facebook Event

Prošli tjedan u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” otvorena je samostalna izložba splitske umjetnice Petre Kovačić. Ovo je peta u nizu samostalnih izložbi ove umjetnice, a ostaje otvorena do 12. travnja 2015.

Petra Kovačić diplomirala je 2008. godine na Nastavničkom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u kiparskoj klasi Peruška Bogdanića, a trenutno predaje na splitskoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju i asistentica je na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Izložba “Moguća lakoća” sastoji se od četiri instalacije, postavljene u četiri odvojene prostorije, a zamišljene su s namjerom da se prilagode unaprijed zadanom prostoru.

“Lakoća” je svjetlosna instalacija kubične forme, načinjena od slojeva mliječnog pleksiglasa, dajući transparentnost svjetlom koje osvjetljava motiv koji morfološki podsjeća na brdo, zalazak sunca ili susret neba i zemlje, kako je ustvrdila Barbara Gaj. Video instalacija “Odlazak”, projicira se na polupropusno platno i prikazuje kretanje balona, njegove kružne forme, te različite varijacije tih kretnji. “Želja” je skulptura-instalacija konstruirana je od bakrene žice, a gornji dio obložen je papirom i podsjeća na svojevrsnu svjetleću krošnju. Posljednja je ambijentalna instalacija s fluorescentnim zračenjem – “Zaboravan”, koja se poput zrake ili paučine spušta iz gornjeg kuta u središte prostorije.

Svaki od ovih radova je zaseban i izveden u drugačijem materijalu, ali ih sve veže element svjetlosti koji igra bitnu ulogu u sve četiri instalacije. Po riječima Milan Bešlića iz predgovora kataloga izložbe, umjetnica propituje odnos između instalacije i prostora, kao i odnos između djela i promatrača.

Samu izložbu najbolje je sažela sama umjetnica koja je o radovima izjavila: “radovi su tematski inspirirani ljudskim osjećanjima, formalno prirodnim pojavama, prostorima i oblicima, koji su reinterpretirani kako na formalnoj, tako i na simboličkoj razini. Radovi propituju i međusobne odnose prostora, izloženog djela i posjetitelja izložbe.”

Ulaskom u prostore u kojima su postavljene instalacije doista proživljavamo ono što je umjetnica i zamislila kao rezultat svojih radova. Zbog efekta svjetlosti stvara se poseban ugođaj, a dužim boravkom u prostoriji počinjemo razmišljati o prostoru, o instalaciji, o promatraču, njihovoj povezanosti, međusobnim utjecajima i  dodirnim točkama što je bila i sama zamisao izložbe.  Tako da ako planirate posjetiti izložbu, preporuka je da si uzmete vremena, budući da tek boravkom uz instalaciju shvaćate sve ovo prethodno navedeno.

Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(8 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari