Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Glazba

Phurpa – tantrički ritual Bön tradicije u Močvari

11.06.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/Phurpa-209918462528977/

Šamanska glazbena skupina Phurpa dolazi u Močvaru u ponedjeljak, 11. lipnja. Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexeyjem Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom skvotu Fabrique of Cardinal Art, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljujući se od suvremene elektro-akustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt koji je isplivao kao rezultat nazvan je Phurpa (jedno od pet vrhovnih božanstava Father Tantre – pha rgyud – u Bön tradiciji) i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i budističkim liturgijama sve do danas.

Prije nego je budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka. Tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata koji proizlaze iz drevne srednoazijske i tibeto-burmanske glazbe, netaknute sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja Tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja) zvana “rgyud-skad”, ili “Tantrički glas” koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. “meditacije mantrom”. Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji. Bön je samo ime, a izvorno značenje praksi je isto.

Pretprodaje nema, a budući da je koncert sjedeći, broj karata je ograničen. Minimalna donacija za upad je 50 kuna, a mjesto se može rezervirati i preko maila aberacija.obskura@gmail.com.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Komentari