Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Pijana o književnosti: Novo u ponudi Youtubea

01.06.2013. Lorena Ouahchia
foto: screenshot/Youtube

foto: screenshot/Youtube

Pijano stanje mnoge ljude navodi na raznorazne umne rasprave koje se mogu protezati i cijelu noć. Odjednom, svi postajemo kvazi filozofi, politolozi, dermatolozi, filmolozi…jednom riječju kvazi–olozi svega što postoji. A kako izgledaju pijani monolozi o nekim od najvećih romana za mlade (young adult fiction), pokazala je Shanna Carrick kroz pijane književne analize u pažljivo snimljenim i biranim youtube videima naziva Literarily Drunk.

Ideja se rodila u umovima bračnog para Carrick iz Pittsburgha, protagonistice Shanne i snimatelja Matta. Njihova je misija navesti ljude da više čitaju i bolje piju. Neloše, rekli bismo. Par je dosad snimio 5 video uradaka u kojima Shanna komentira Orkanske visove, Ubiti pticu rugalicu te općenito romane za mlade. Shanna nije uvijek pijana, pa je u svom trijeznom periodu imala vremena diplomirati kazališnu umjetnost i tzv. zabavni menadžment. A svoje vrijeme, osim snimajući, provodi davajući instrukcije iz književnosti srednjoškolcima.

Donosimo vam Shannina dva (po našoj procjeni) najbolja uratka, a svakako pročekirajte i ostatak njezinog asortimana na Youtube kanalu Can’t use robots.

Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird) – Harper Lee

“Atticus Finch je najbolji samohrani tata ikad. On je DILF!”, samo je mali dio Shanninog toka misli o jednom od najomiljenijih američkih romana. Autorica Harper Lee je za roman Ubiti pticu rugalicu osvojila Pulitzerovu nagradu, a Shanna je, pijuckajući koktel Tequila Mockingbird (To Kill a Mockingbird) zaključila kako nas ova knjiga uči “da nismo baš toliko bijeli, niti toliko crni. Jednostavno smo dobri. Ili seronje”. Uz to  “baš miriši po knjizi”.

Orkanski visovi (Wuthering Heights) – Emily Brönte

U trećoj epizodi pijanog razglabanja o književnosti, Shanna obrađuje Orkanske visove, jedini roman Emily Brönte te jedan od najljepših engleskih ljubavnih romana. Ono što naša pijana junakinja može reći o Heathcliffu, jest da je Bane, Batmanov neprijatelj upravo “pravi izbor za njega”. A kako izgleda pijana interpretacija viktorijanskog romana i što će Shanna o ovoj ljubavnoj zavrzlami zaključiti, najbolje da pogledate sami.

Možda i vas simpatična Shanna potakne da u sljedećem pijanom izdanju malo prodiskutirate o književnosti uz jedno od njezinih omiljenih pića. Koktel Sidecar (konjak, liker od naranče i neki drugi alkoholi) i knjiga pod rukom možda nisu svačiji primjer dobre zabave, ali nama se čini da je Shanni i više nego dobro.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari