Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Pimp my Pump: Druga strana “železnih Franceka”

13.06.2013. Katarina Peroković
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Svaki stariji zagrebački park ili groblje imali su barem jednu vodenu pumpu. Željezni čovječuljci koji su se među Purgerima nazivali “železni Franc” više ne nagrđuju parkove i ulice. Iako su i onako zahrđali i otrcani sigurno imali svoj šarm, neki od njih su u posljednje dvije godine postali predmet ulične umjetnosti kroz projekt naziva “Pimp my Pump”.

Foto: ziher.hr, facebook.com/ Dino Dvornik

Foto: ziher.hr, facebook.com/ Dino Dvornik

Kreativna ideja kojom se neugledni Franceki uz pomoć street art umjetnika pretvaraju u prave male gradske spomenike kulture prošlog je tjedna još jednom zaživjela na Britancu. Na zapadnoj strani trga 9. lipnja jedna od željeznih pumpi pretvorena je u “spomenik” pokojnom Dini Dvorniku. Spomenik Dini Dvorniku na Britanskom trgu samo je jedna od brojnih uređenih pumpi, a među njima su se istakle i Picassova slika u Trnju, jedna od Mondrianovih “Kompozicija” na Trešnjevci i suvenir-pumpa sa zagrebačkim grbom na Zrinjevcu.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Projekt je započeo na Trešnjevci, gdje je početkom prošle godine održana i izložba na ovu temu naziva “Železni franc” u galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. Nekada bitni dijelovi zagrebačke infrastrukture do projekta “Pimp my Pump” bili su pomalo zaboravljeni. Ovom inicijativom železni Franceki ili Martini – ime im je variralo ovisno o kvartu – ponovno oživljavaju.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

“Sve je krenulo sa Trešnjevke.. Priključi se ovoj akciji, pošalji nam fotku svoje zanemarene pumpe i naš tim dolazi u intervenciju. Oslikavamo pumpe, dajući im novi život, gdje prestaju biti hrpa suhog starog željeza i postaju dekorativni gradski sadržaj, dok grad postaje njihov muzej. Ovo je urbana umjetnička inicijativa, i pozdravljamo sve vas koji želite doprinijeti njenom širenju. PIMP MY PUMP!”. Imate li i vi koji pumpu za prijaviti? Javite se pokretačima ovog projekta na Facebooku.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

(Visited 364 times, 1 visits today)

Komentari