Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vizart

Pimp my Pump: Druga strana “železnih Franceka”

13.06.2013. Katarina Peroković
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Svaki stariji zagrebački park ili groblje imali su barem jednu vodenu pumpu. Željezni čovječuljci koji su se među Purgerima nazivali “železni Franc” više ne nagrđuju parkove i ulice. Iako su i onako zahrđali i otrcani sigurno imali svoj šarm, neki od njih su u posljednje dvije godine postali predmet ulične umjetnosti kroz projekt naziva “Pimp my Pump”.

Foto: ziher.hr, facebook.com/ Dino Dvornik

Foto: ziher.hr, facebook.com/ Dino Dvornik

Kreativna ideja kojom se neugledni Franceki uz pomoć street art umjetnika pretvaraju u prave male gradske spomenike kulture prošlog je tjedna još jednom zaživjela na Britancu. Na zapadnoj strani trga 9. lipnja jedna od željeznih pumpi pretvorena je u “spomenik” pokojnom Dini Dvorniku. Spomenik Dini Dvorniku na Britanskom trgu samo je jedna od brojnih uređenih pumpi, a među njima su se istakle i Picassova slika u Trnju, jedna od Mondrianovih “Kompozicija” na Trešnjevci i suvenir-pumpa sa zagrebačkim grbom na Zrinjevcu.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Projekt je započeo na Trešnjevci, gdje je početkom prošle godine održana i izložba na ovu temu naziva “Železni franc” u galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. Nekada bitni dijelovi zagrebačke infrastrukture do projekta “Pimp my Pump” bili su pomalo zaboravljeni. Ovom inicijativom železni Franceki ili Martini – ime im je variralo ovisno o kvartu – ponovno oživljavaju.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

“Sve je krenulo sa Trešnjevke.. Priključi se ovoj akciji, pošalji nam fotku svoje zanemarene pumpe i naš tim dolazi u intervenciju. Oslikavamo pumpe, dajući im novi život, gdje prestaju biti hrpa suhog starog željeza i postaju dekorativni gradski sadržaj, dok grad postaje njihov muzej. Ovo je urbana umjetnička inicijativa, i pozdravljamo sve vas koji želite doprinijeti njenom širenju. PIMP MY PUMP!”. Imate li i vi koji pumpu za prijaviti? Javite se pokretačima ovog projekta na Facebooku.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

(Visited 339 times, 1 visits today)

Komentari