Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Pimp my Pump: Druga strana “železnih Franceka”

13.06.2013. Katarina PerokovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Svaki stariji zagrebački park ili groblje imali su barem jednu vodenu pumpu. Željezni čovječuljci koji su se među Purgerima nazivali “železni Franc” više ne nagrđuju parkove i ulice. Iako su i onako zahrđali i otrcani sigurno imali svoj šarm, neki od njih su u posljednje dvije godine postali predmet ulične umjetnosti kroz projekt naziva “Pimp my Pump”.

Foto: ziher.hr, facebook.com/ Dino Dvornik

Foto: ziher.hr, facebook.com/ Dino Dvornik

Kreativna ideja kojom se neugledni Franceki uz pomoć street art umjetnika pretvaraju u prave male gradske spomenike kulture prošlog je tjedna još jednom zaživjela na Britancu. Na zapadnoj strani trga 9. lipnja jedna od željeznih pumpi pretvorena je u “spomenik” pokojnom Dini Dvorniku. Spomenik Dini Dvorniku na Britanskom trgu samo je jedna od brojnih uređenih pumpi, a među njima su se istakle i Picassova slika u Trnju, jedna od Mondrianovih “Kompozicija” na Trešnjevci i suvenir-pumpa sa zagrebačkim grbom na Zrinjevcu.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Projekt je započeo na Trešnjevci, gdje je početkom prošle godine održana i izložba na ovu temu naziva “Železni franc” u galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. Nekada bitni dijelovi zagrebačke infrastrukture do projekta “Pimp my Pump” bili su pomalo zaboravljeni. Ovom inicijativom železni Franceki ili Martini – ime im je variralo ovisno o kvartu – ponovno oživljavaju.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

“Sve je krenulo sa Trešnjevke.. Priključi se ovoj akciji, pošalji nam fotku svoje zanemarene pumpe i naš tim dolazi u intervenciju. Oslikavamo pumpe, dajući im novi život, gdje prestaju biti hrpa suhog starog željeza i postaju dekorativni gradski sadržaj, dok grad postaje njihov muzej. Ovo je urbana umjetnička inicijativa, i pozdravljamo sve vas koji želite doprinijeti njenom širenju. PIMP MY PUMP!”. Imate li i vi koji pumpu za prijaviti? Javite se pokretačima ovog projekta na Facebooku.

Foto. facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

Foto: facebook.com/ Pimp my Pump Croatia

(Visited 378 times, 1 visits today)

Komentari