Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Glazba

Pionir garage rocka Tav Falco u Tvornici kulture

30.08.2016. Filip KušterFoto: press

Karijera Tav Falca počinje krajem sedamdesetih u ruralnom Arkansasu. Uz to još je troje osoba ključno za budućnost garažnog rocka, a oni su Lux Interior, Jeffrey Conolly i Jeffrey Lee Pierce. Kao najstariji među njima Tav Falco ima posebno mjesto jer način na koji je u garažni rock implementirao u nekoliko ne baš srodnih žanrova, ali i jak umjetnički koncept govore da se radi o dovoljno talentiranoj osobi koja ima što za reći na potpuno autentičan način.

Falco se u tridesetoj godini preselio u Memphis i započeo rock karijeru, a zatim se priključio Jim Dickinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons i već je na prvom nastupu skrenuo pažnju na sebe tako što je tijekom koncerta isjekao gitaru motornom pilom. Nedugo nakon osniva Panther Burns, a kroz sam sastav prodefilirali su se osobe poput Roberta Palmera, Dona i Rona Easleyja i Alexa Chiltona. Bend je objavio prvi album 1980. godine pod nazivom „Behind The Magnolia Curtain“. Na njemu se nalazi nesvakidašnji miks žanrova delta blues, rockabilly, garage punk, ali i mambo, tango te druge plesne varijante.

Nakon nekog vremena preselio se u Europu koju je vidio kao meku umjetnosti. Živio je u Londonu, Beču, Rimu i Parizu te napravio čak tri Panther Burns postave koje su mogle svirati u bilo kojem trenutku. Album „Shadow Dancer“ iz 1995. jedan je od najvažnijih mu u karijeri i na njemu možemo čuti suptilne izlete u vode talijanskih kancona i šlagera, ali i pregršt sjajnih obrada od kojih su se kao hitovi izdvojile Funnel of love i Sway. „Panther Phobia“, studijski album iz 2000. godine istinsko je remek-djelo američke roots glazbe, a Falco se uhvatio obrada country blues pjesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lo-fi vode.

U novo desetljeće ulazi s novim albumom „CONJURATIONS: Seance for Deranged Lovers“, a 2015. godine izdaje „Command Performance“. Sklonost prema različitim vrstama umjetnosti (ples, slikanje, fotografija) pomogla mu je da s vremenom postane kultna figura moderne američke glazbe. Utjecaj koji je Falco imao na gotovo sve garage/blues bendove SAD-a devedesetih godina samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru rockabilly ili klasičnu garage punk pjesmu, „traljavu“ varijantu country bluesa, kao i visoko stilizirani tango i pokoji šlager.

Ovaj se skoro sedamdesetogodišnjak posljednjih nekoliko godina nalazi na stalnoj svjetskoj turneji, a premijerna prilika vidjeti ovu ikonu garage rocka je u nedelju, 11. rujna, u Tvornici kulture. Ulaznice su u pretprodaji po 50 kuna, a na dan koncerta cijena će iznositi 70 kuna.

Službena prodajna mjesta su Tvornica kulture, Aquarious CD shop, Atlas, Croatia Records, Dancing Bear, Dirty Old Shop, Printaonica kod Bijelog čarobnjaka, Record Store i Rockmark te web stranica entrio.hr.

Komentari