Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Pjesme, suosjećanje te mir i ljubav za Pariz

14.11.2015. Tin Đudajek
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dosad su vjerojatno već svi upućeni kakvo je tužno jutro svanulo nad Parizom. Grad svjetla jučer navečer postao je najnovija meta terorističkih napada. Sedam napadača na raznim je mjestima po gradu gotovo istovremeno izvelo napad na civile. Meta su im bile velike skupine ljudi, a cilj ozlijediti i ubiti što je mogući veći broj ljudi. Zato su napadi izvedeni na mjestima pored stadiona gdje je francuska nogometna reprezentacija igrala prijateljsku utakmicu s Njemačkom ili u koncertnoj dvorani Bataclan gdje su Eagles of Death Metal nastupali u sklopu europske turneje (a pokazalo se i da su je ovdje završili jer je upravo stigla vijest da otkazuju cijelu turneju, uključujući i zagrebački koncert u Tvornici kulture). Rezultat ovog nehumanog čina je, prema nekim brojkama, 129 mrtvih i stravično velik broj ozlijeđenih osoba. Odgovornost za cijeli napad preuzeo je ISIS te najavio još napada u Europi.

Logiku ovakvih postupaka teško je razumjeti. Građani Pariza od danas nisu samo slobodni građani, već su obvezani brigom i pitanjem je li ovo tek početak terorističkih napada u njihovoj zemlji, ali i u Europi. Stari je kontinent danas obavijen u crno, a u Republici Francuskoj održava se prvi od tri dana žalosti. Pitanja koja si danas gotovo svi postavljaju jesu “Što slijedi? Tko će se sljedeći naći na radaru Islamske države i koliko će ljudi stradati možda već sutra ili prekosutra? Hoće li to biti građani Njemačke, Irske ili Hrvatske?” Na ova pitanja nitko nema odgovore, a posljedica toga je što će danas svaki Europljanin leći s brigom, koliko god malom ili dalekom, ali svejedno brigom. Brigom hoće li u nekoj bližoj budućnosti stradati njegovi prijatelji, djeca ili roditelji pred neutaživim apetitom terorista i njihovih napada. Posljedice jučerašnje tragedije tek će uslijediti, a one neće zahvatiti samo Francusku, već cijeli zapadni svijet. Neminovno je da će rasne tenzije u Europi porasti, a s rastućom uzbunom stići će i destabilizacija što je upravo suprotno od onoga što ovim prostorima trenutno treba. Ipak, s druge strane, jučerašnji brutalni čin zasigurno je upozorio cijeli svijet da bude na oprezu, a riječ poput presigurno od danas je postala utopija.

Zbog toga im se danas svi zajedno pridružujemo u žalosti nad najvećom tragedijom koja je pogodila svijet nakon napada na WTC 2001. godine, a ovim je povodom Ziher odlučio napraviti playlistu s kojom želimo iskazati suosjećanje, najiskreniju sućut i poštovanje prema svim žrtvama i svim građanima Francuske. Svijet je jučer, osim postojećeg mitskog konteksta vezanog uz zloglasnost petka trinaestog, dobio i moderni podsjetnik.

(Visited 236 times, 1 visits today)

Komentari