Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Počinje 4. ciklus malih radiofonijskih izvedbi Plan za bijeg

27.10.2017. Ziher.hrFoto: Multimedijalna koliba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Plan za bijeg je ciklus malih radiofonijskih izvedbi u kojem svake godine razni autori i izvođači istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta. Umjetničke voditeljice su Pavlica Bajsić Brazzoduro, radijska i kazališna autorica, te Ljubica Letinić, radijska autorica i novinarka. Četvrti ciklus malih izvedbenih formi Plan za bijeg održat će se u Studiju Chekhov 27. listopada u dva termina, u 20h i 21:15, te u Kinu Kinoteka 4. studenog u 18h.

U Studiju Chekhov u Gajeva ulici bit će izvedene predstave “Ne mogu nastaviti. Nastavit ću.” prema motivima romana Samuela Becketta “Neimenjivi” i “Porculan” Dubravka Mihanovića. Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje prva rečenica i polazišna točka izvedbe “Ne mogu nastaviti. Nastavit ću.”. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja. Predstavu izvodi Marija A. Šegvić, redatelj je Hrvoje Korbar, a dramaturginja Sunčica Sodar.

Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares (grad gdje mrtve spaljuju na ulicama), jedno drvo s kojeg pada lišće, “Slovačka suita za mali orkestar”, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom”, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu… Minijatura za plesačicu i glazbenika, “Porculan” Dubravka Mihanovića kao tekst traži put između poetizirane proze, biografskog zapisa i putopisa. I ne pronalazi ga. Ono najintimnije, kao i uvijek, ne događa se u rečenicama, već u pukotinama između izgovorenih riječi, viđenih gradova, utisnutih dojmova i potisnutih osjećaja. Režira Mislav Brečić, izvode Zrinka Simicic Mihanović i Stanislav Kovačić, uz glas Rakana Rushaidata.

Ne mogu nastaviti_mali insert from Pavlica Bajsic on Vimeo.

U Kinu Kinoteka 4. studenog bit će izveden “Glazbodram“. U mrežu ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama te ars acustica uhvatili su se glasovir, flauta, elektronika, vokali, udaraljke, harmonika, kalimba, drombulja i jedna sasvim obična tikva. Troje lovaca zvukova, radijskih glazbenih dramaturga – Franka Meštrović, Adriana Kramarić, Maro Market – pristupaju radijskim emisijama kao akustičkom i asocijativnom materijalu za novu glazbeno-scensku partituru koja omogućava radiju izlazak iz kutije. Ulomci koji se koriste: Katja Šimunić: “Blue Blanche,Tango,Rat”, Stephanie Jamnicky/Zoran Sajko: “Glagoljon”, Diana Meheik: “Jerihonska ruža”, Zvonimir Bajsić/Maksim Jurjević: “Starolička patetična”, Diana Katharine Anna: “Drugi metak”, Mladen Rutić/Anka Savić: “Molitva”, Pavlica Bajsić/Lana Deban: “Trag u čađi”, Filip Šovagović: “Cigla”, Luka Paljetak: “Tri mesara”.

U drugom dijelu programa održat će se “Monostage: hommage Anti Perkoviću“. Sa zadarskog festivala sola Monoplay stiže nam posveta u ožujku preminulom Anti Perkoviću. Hommage u obliku kolaža iz njegovih autorskih radijskih dokumentaraca nastalih u okviru ugašene emisije Audio.doc. Ante Perković (1973. – 2017.) bio je novinar, glazbenik, publicist, performer i radijski autor, jedan od hršpilaša i savjetnik ciklusa Plan za bijeg. Dramaturgiju potpisuje Sunčica Sodar, a tonsku obradu ulomaka Nenad Sinkauz.

Istraživanje novih formata i autorskih pristupa

Radiofonijski teatar Multimedijalne kolibe započeo je sa svojim radom kroz predstavu “Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)“ Pavlice Bajsić Brazzoduro koja već četiri sezone s velikim uspjehom kod publike i kritike promovira ideju „kazališta u radiju i radija u kazalištu“. Upravo se zbog tog iskustva ukazala potreba za istraživanjem manjih, otvorenijih formata kao temelja budućih autorskih pristupa. Tako se ciklus Plan za bijeg kroz protekle tri godine pokazao i kao dobrim načinom okupljanja novih autora i izvođača, ali i senzibilizacije publike za ovakav izričaj. Ove godine održan je i prvi Plan za bijeg u Dubrovniku u suradnji s Art radionicom Lazareti gdje je praizveden i jedan novi naslov dubrovačkih autora, članova benda Izae.

Četvrti Plan za bijeg ostvaren je u suradnji sa Studijem Chekhov, Festivalom Monoplay, Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca i Kinom Kinoteka. Program Multimedijalne kolibe podržava Ministarstvo Republike Hrvatske, Ured za kulturu Grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Komentari