Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Plesna skupina Compagnie Thor i koreograf Thierry Smits u Zagrebačkom plesnom centru

08.11.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.plesnicentar.info / Cocktails

Foto: www.plesnicentar.info / Cocktails

Renomirana plesna skupina iz Belgije Compagnie Thor uskoro će se zagrebačkoj publici predstaviti predstavom Cocktails u koreografiji Thierryja Smitsa 13., 14. i 15. studenog u Zagrebačkom plesnom centru s početkom u 20 h. 

Intimna i istovremeno ekscentrična, uzbudljiva i naopaka, predstava Cocktails u formi kabareta mješavina je nekoliko kratkih komada, a nudi ironičan komentar današnjice. Nakon predstava To the Ones I Love te Clear Tears | Troubled Waters, Thierry Smits vraća se formi bližoj performansu te stvara novu subverzivnu i zadirkujuću predstavu, istovremeno grotesknu, nepredvidivu, obmanjujuću i ekstravagantnu.

Costa Concordia Shake, Arab Spring Punch, Global Warming on Ice i Gay Wedding Flipsamo su neka od imena “koktela” koja su osmislili Thierry Smits i njegova skupina Thor, služeći se tehnikama kabareta (ritam, burleska, erotika, svjetlucavost, transformacija, transrodnost, satira, marioneta, ironija, vulgarnost) i pronalazeći inspiraciju (kao što je to često u kabaretu) u događajima koji su ostavili traga na našu kolektivnu svijest: katastrofe, revolucije, krize, skandali, politički ili društveni sukobi.

Belgijski tisak pisao je o predstaje da je Cocktails ekstravagantni politički kabaret u kojem prizori ismijavaju našu eru: ciničnost financijskog svijeta, Arapsko proljeće, mučenja u Abu Ghraibu, istospolni brak, pobačaj, itd. Parada “danses macabres”, ponekad možda previše očigledna, ali uvijek oštra, blistavog ritma.

Predstavu Cocktails belgijska plesna kritika nominirala je za najbolju predstavu belgijske kazališne sezone 2013./14. Zbog eksplicitnih scena, predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Foto: www.plesni-centar.info

Foto: www.plesni-centar.info

Cijena ulaznice u pretprodaji (do dana izvedbe) je 75 kn (redovna cijena), odnosno 50 kn (za studente, umirovljenike, te članove udruga DOMINO, UPUH i UPPU “PULS”, studente Akademije dramske umjetnosti, članove Kulturnog pokaza), te 45 kn za članove Hrvatskog instituta za pokret i ples te polaznike edukativnog programa Zagrebačkog plesnog centra.

Thierry Smits, afirmirani belgijski koreograf i rado viđen gost zagrebačke plesne publike,  studirao je klasični i suvremeni ples u Bruxellesu i Parizu. Nakon kratke plesačke karijere, vrlo brzo postaje koreograf. Svojom prvom koreografijom, La Grâce du tombeur, izvedenom 1990. u Halles de Schaerbeek u Bruxellesu, a odmah potom i u Zagrebu u okviru festivala Tjedan suvremenog plesa, stekao je vrlo brzo izuzetan međunarodni uspjeh u svijetu suvremenog plesa. Od tada za svoju skupinu Thor koreografira više od dvadeset produkcija te stvara predstave i za brojna druga kazališta i plesne skupine diljem svijeta.

U njegovim predstavama na razmeđu čistog plesa i dramaturgije uz tehničku preciznost i kreativnost geste, središnje mjesto zauzimaju odnosi između produhovljenog i putenog. Tijelo, objekt žudnje i užitak, česti su motivi koreografskog istražvanja Thierryja  Smitsa. Već od 1991., u predstavama Eros délétère, Cyberchrist (1995), Corps(e) (1998), Red Rubber Balls (1999), Reliefs d’un Banquet (2004) i V.-Nightmares (2007), Thierry Smits stalno proučava ideju tjelesnosti i napetosti između tijela koje uživa, tzv. ‘seksualnog tijela’ i bolesnog tijela koje umire.

Foto: www.plesni-centar.info

Foto: www.plesni-centar.info

Usporedno s ovim radovima koji se fokusiraju i na kompleksnu tematiku izvan samog plesa,  Smits također propituje ples sam za sebe, kao što je to bio slučaj u Soirée dansante(1995). U radovima poput Richard of York Gave Battle In Vain (2001), Dionysos’ Last Day / Stigma (2003), D’ORIENT (2005) te To the Ones I Love (2010), nastavlja tim putem dajući prednost istraživanju forme, koreografskoj kompoziciji te istraživanju pokreta. Godine 1995. Thierry Smits primio je nagradu SACD-Belgium u kategoriji najboljeg koreografa, a 1998. za rad Corps(e) primio je nagradu za izvedbene umjetnosti Océ Belgique. Godine 2008. primio je za svoj rad V.-Nightmares nagradu Prix de la Critique 2007. za najbolju plesnu predstavu te sezone. Dobitnik je Nagrade publike Tjedna suvremenog plesa za predstvu To the Ones I Love.

Thierry Smits održat će 10., 11. i 12. studenog majstorsku radionicu u Zagrebačkom plesnom centru, u sklopu gostovanja skupine Thor u Zagrebu. Kotizacija za radionicu je 300 kn, odnosno 200 kn za članove Hrvatskog instituta za pokret i ples i polaznike edukativnog programa Zagrebačkog plesnog centra te 150 kn za profesionalne plesače i koreografe te članove udruga UPUH i UPPU PULS, a prijave se šalju na: edukacija@plesnicentar.info.

(Visited 232 times, 1 visits today)

Komentari