Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Film

Po prvi put organizirana Noć hrvatskog filma i novih medija

07.06.2014. Ziher.hr
Foto: NoćHrvatskogFilma

Foto: NoćHrvatskogFilma

Noć hrvatskog filma će se održati 14. lipnja u 8 različitih gradova Lijepe naše, a tijekom jedne večeri prikazat će se 250 hrvatskih filmova. Među ostalima bit će prikazani i prvi hrvatski cjelovečernji zvučni film Lisinski i klasik ‘Tko pjeva zlo ne misli’, zajedno s 14 digitaliziranih filmova te najbolje od hrvatskog dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma. 

Filmski program u svim kino dvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se održati svečano otvorenje manifestacije s početkom u 20 sati. Kao i na svim ostalim projekcijama, ulaz na svečano otvorenje je besplatan.  Dio programa bit će posvećen filmskoj glazbi, od njenih samih početaka do danas ulicom sjećanja vodit će vas Cantus Ansambl svirajući neke od najznačajnijih skladbi napisanih za film: Tko pjeva zlo ne misli, Bitka na Neretvi, Vlak u snijegu, Glembajevi, Baltazar… U dvorani Muller kina Europa prikazivat će se izbor najzanimljivijih radova u kategoriji ‘Novi mediji’, a održat će se i filmska tribina pod nazivom Hrvatski film između umjetnosti i publike?, čiji su voditelji filmski kritičar Boško Picula i povjesničar filma Daniel Rafaelić, a gosti  redatelji Lordan Zafranović i Vinko Brešan, filmska kritičarka Diana Nenadić, producent Stanislav Babić i glumica Marija Škaričić. Kako stvaranje interesa za domaći film ne može proći bez mladih nada, organizatori će premijerno prikazati i Glazbenu kutiju, dugometražni prvijenac mladog Bruna Mustića, iza čijeg snimanja stoji zanimljiva priča.

Stvoren je tako specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt, u nadi da će val dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti tsunami, koji će to zanimanje trajno i dugo vremena pojačati.

Komentari