Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Pobjednici 12. Liburnia Film Festivala bit će prikazani u Dokukinu KIC

09.01.2015. Marija Vukšić
Foto: press kit

Foto: press kit

Liburnia Film Festival prvi je i jedini festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj koji prikazuje isključivo nove hrvatske dokumentarce. Dokukino KIC svoj će filmski program u novoj godini započeti upravo programom najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova iz prethodne godine. Dokumentarci će se prikazivati u subotu 10. i nedjelju 11. siječnja, a ulaz je besplatan.

Foto: Press

Foto: Press

U subotu 10.1. u 19h moći ćete pogledati film 4. majmun redatelja Hrvoja Mabića. Film je dobitnik nagrade publike na 12. Liburnia film festivalu i prati događaje u psihijatriskoj bolnici Lopača blizu Rijeke u koju se 2002. godine počinju primati djeca i adolescenti s poremećajima u ponašanju ili barem s ponašanjem koje njihovi roditelji smatraju poremećenim (kao što je istospolna ljubav). Ubrzo se gradom prošire glasine o nehumanom tretmanu pacijenata. Javna tajna razotkriva se kroz bolna svjedočanstva bivših pacijenata, njihovih roditelja i liječnika uključenih u rad bolnice. Nakon filma publika je pozvana ostati na razgovoru s redateljem. Sam film 4. majmun nazivaju hrvatskim Letom iznad kukavičjeg gnijezda, a pomalo podsjeća i na drugu sezonu American Horror Storyja.

Foto: Press

Foto: Press

U subotu 10.1. u 19h u isto će se vrijeme kao i 4. majmun prikazivati film Mula, skupina korijenja svezanih zajedno redateljice Sabine Mikelić. Film je osvojio nagradu za najbolji regionalni film, a pojavio se i na ETNOFILm festivalu u kategoriji filmova čiji autori nisu profesionalni etnolozi ili antropolozi. Autorica u filmu provodi vrijeme s majkom umjetnicom i ocem radnikom. Prikaz zajednički provedenog vremena i priče o prošlosti ocrtavaju njihove odnose i objašnjavaju uloge rada i umjetničkog poziva. Autorica provodi vrijeme s majkom tako da crta biljke i pjeva, a s ocem razgovara dok gledaju njegove stare snimke na kojima se sprema za posao. Tri godine kasnije i majku i oca stavlja u ulogu promatrača i pripovjedača o snimkama koje je napravila.

Foto: Press

Foto: Press

Filmska se subota nastavlja u 21h s filmovima Maslačak redatelja Lovre Čepelaka koji je osvojio nagradu za najbolju fotografiju, zatim filmom Ovrha Nevena Hitreca nagrađenim za najbolji dizajn zvuka, a za kraj tu je i film Povratak posljednjega Igora Paulica koji je osvojio posebno priznanje u regionalnom programu. Maslačak se bavi neobičnim svijetom istarskog umjetnika Darka Brajkovića, Ovrhu poistovjećuju s Kafkinim Procesom, a riječ je o obitelji Medak koji su žrtve krivotvorenog ugovora o jamstvu. Povratak posljednjeg publiku pak vodi sedamdeset godina u prošlost: Oleg Mandić preživio je Auschwitz i u filmu se nakon mnogo godina ponovo suočava s tim mjestom. Iza svakog filma publiku se poziva na razgovor s redateljem.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Komentari