Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Knjige

Počela ekshumacija posmrtnih ostataka Pabla Nerude

08.04.2013. Melita Vrsaljko
Foto: facebook.com/pablo neruda

Foto: facebook.com/pablo neruda

Poznati pjesnik Pablo Neruda umro je prije 40 godina, međutim, svih tih godina postojala je sumnja u pravi uzrok njegove smrti. Nedavno je najavljeno da će se njegova smrt detaljnije istražiti, a danas je započela ekshumacija njegovih posmrtnih ostataka. Međunarodna skupina biokemičara, toksikologa i sudskih vještaka uputila se u Čile kako bi napokon riješila taj misterij.

 Naime, dobitnik Nobelove nagrade za književnost umro je 23. rujna 1973 godine, 12 dana nakon što je Augusto Pinochet izveo vojni udar u Čileu. Razlog njegove smrti je, prema službenoj verziji, rak prostate. Međutim, prije dvije godine  Manuel Araya, njegov zaštitar i vozač, izjavio je kako je Neruda zapravo otrovan sredstvom za ublažavanje bolova.

Pablo Neruda bio je prijatelj predsjednika Salvadora Allende, koji se ubio kako se ne bi morao predati Pinochetovoj vojsci. Također, bio je i veliki protivnik i kritičar režima te upravo zbog toga mnogi nagađaju da rak prostate nije pravi uzrok njegove smrti te da je on još jedna žrtva nasilne Pinochetove vladavine. Carlos Maldonado, glasnogovornik The Pablo Neruda Foundation, izjavio je kako u zakladi sumnjaju u te tvrdnje te da nije pouzdano graditi novu verziju pjesnikove smrti koja se temelji na uvjerenjima njegovog vozača.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Komentari