Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Izvedbene umjetnosti

Počele su 28. “Gavelline večeri”

13.10.2013. Ziher.hr

U petak, 11. listopada u kazalištu „Gavella“ započele su 28. „Gavelline večeri“ koje će trajati do 19. listopada 2013.
Gavelline večeri prvi puta su  održane 1973., a ugašene su 1991. zbog ratnih okolnosti i nakon revitaliziranja 2005. ovo su već devete u nizu. Boris Svrtan, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac,kazališni redatelj te predavač scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; će biti izbornik ovogodišnjih „Večeri“. Od 11. – 19. listopada imat ćemo priliku pogledati osam predstava – sedam u konkurenciji, te jednu koja će se održati na zatvaranju Večeri, izvan konkurencije.

Foto: gavella.hr

Svrtan o Gavellinim večerima: „ ..u ovom trenutku čini mi se da je najvitalnija energija hrvatske kazališne scene njena potraga za dramskom sintezom koja se ogleda u instinktivnoj potrazi za dubinom i želji da se bez maske suočimo s istinom, jer kao što se čovjek u trenucima krize zagleda, u svoju nutrinu, tako i društvo, jedino suočivši se s vlastitom golotinjom, duhovnom i meterijalnom, može doživjeti katarzu i tako pročišćeno, može pokušati stati na vlastite noge i krenuti naprijed za novom utopijom.“
Prvog dana večeri, 11. listopada imali smo priliku vidjeti „Zločin na kozjem otoku“ predstavu gradskog kazališta Marin Držić iz Dubrovnika, dok je 12. Listopada nastupila „Glorija“ predstava šibenskog HNK-a.
Idućih pet predstava u konkurenciji nas očekuju idući tjedan, od ponedjeljka do petka. Prva koja će nastupiti jest „Cyrano“  teatra manje je više i TNT-a u ponedjeljak 14. listopada. Zatim, 15. listopada će biti prikazana predstava splitskog HNK-a „Pritisci moje generacije“. 16. listopada ćemo u Gavelli gledati „Tri kavaljera frajle Melanije“, predstavu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U četvrtak nastupa Gavellina predstava „Candide ili optimizam“, dok će se u petak prikazati predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu „U znaku vage“.

Foto: gavella.hr

„Kontrastirajući tako klasične i suvremene tekstove, bardove hrvatske i svjetske dramske riječi kao što su Marinković, Voltaire i Krleža, te autora koji se prvi puta pojavljuje kao što je Pešut, nudeći na istoj sceni najrazličitiju paletu redateljskih pristupa, uvjetno rečeno – od klasičnog, eklektički ludističkog po postmodernog, koji paralelni egzistiraju u našem vrlo živom kazališnom životu, ovaj izbor nudi gledateljima uvid u najjače i najreferentnije točke hrvatskog kazališta s posebnim naglaskom na kazališne centre izvan Zagreba.“ – nastavlja Svrtan.
Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih „Gavellinih večeri“ su Helena Buljan, Ivan Leo Lemo i Ana Prolić a kazalište čiju predstavu proglase najboljom, ponijet će nagradu, -bistu dr.Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića. 19. Listopada saznat ćemo pobjednika 28. „Gavellinih večeri“, a večeri će zatvoriti predstava izvan konkurencije „John Gabriel Borkamn“ Henrika Ibsena, u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledišča iz Maribora.
Mi vas u suradnji sa gradskim dramskim kazalištem „Gavella“ vodimo na same „Gavelline večeri“. Već znate što trebate napraviti, ali za one koji ne znaju – u komentaru ispod članka upišite svoje ime i prezime te ime predstave koju biste volili pogledati. I rezultati nagradne igre biti će u utorak 15.listopada u 12h.

15. listopada – Pritisci moje generacije, 2×2
17. listopada – Candide ili optimizam, 2×2
19. listopada – John Gabriel Borkman, 2×2

Požurite i napišite što trebate, možda baš Vas izvučemo! Sretno!

(Visited 97 times, 2 visits today)

Komentari