Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Počeo tradicionalni Holi festival boja 2013.

02.03.2013. Žana Amidžić
Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Danas, 02. ožujka, je u Cape Townu (JAR) započeo “Cape Town Holi One Festival”, najveći festival boja na svijetu kojim se na taj dan grad pretvori u šarenilo duginih boja čiji se korijeni nalaze  u indijskoj kulturi. Točno u podne  je na ulicama glavnoga grada Južnoafričke Republike započelo svjetsko ludilo koje traje do 22 sata – svaki puni sat se odbrojavaju sekunde do lansiranja vreća boja u zrak koje “okupaju” posjetitelje. Tih deset sati stopostotne zabave najbolji gradski DJ-i će imati priliku iskazati se na ovome velikome događaju čijim će zvucima podići usijanu atmosferu.

U Hindu kulturi ovaj događaj se  i prije odvijao u obliku bučne manifestacije kojom se  obilježava dolazak proljeća (proljetni festival”), ali i  u nastojanju da se nečim  jedinstvenim uvede u   nadolazeću  ljetnu sezonu. Na početku, Holi je predstavljao ritual tek udanih žena za sreću novog doma. S vremenom,  na dan ovoga praznika obavljale su se zaruke i sklapali brakovi među Indijcima da bi tek kasnije predstavljao ritual za slavljenje nadolazećeg ljeta. Holi prigodno označava poticanje na veselje i radost, a to je vrijeme u kojem se nestašno ponašanje ne samo odobrava, nego i  potiče, a slavi se dva dana u kasnoj veljači te ranom ožujku.

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Glavno značenje ovoga festivala jest jedinstvo u različitosti” jer se na njemu okupe ljudi različitih slojeva, rasa i religija te pomiješani raznim bojama postaju jedno pa se zbog toga ovaj festival smatra i jednim dijelom festivalom borbe protiv rasizma.

Toga dana svi postaju platno –  neistraženo živo platno što je san svakoga umjetnika. Zbog toga su neki umjetnici dobili inspiraciju taj doživljaj prenijeti i na slikarsko platno, a najpoznatiji od njih su Priya Anand Paryani i Laxman Pai.

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Njemačka je u srpnju 2012. godine  postigla vrhunac svih dosadašnjih Holi festivala time što je dodala malo elektronske glazbe, a to  je bilo jako dobro prihvaćeno od strane posjetitelja ovoga zanimljivog i neobičnog festivala. 2010.godine je po prvi puta u Zagrebu održan ovaj festival bacanjem raznobojnih ružinih latica uz vrisku i smijeh koje su odjekivale gradskim ulicama.

Cijene ulaznica ovoga festivala se kreću od 170 – 290 randa ( 1 Rand=100 centa) što uključuje i pet vreća  boja u prahu koje će biti razasute ulicama južnoafričkog grada.

(Visited 580 times, 1 visits today)

Komentari