Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Počinje 12. Festival tolerancije u Kinoteci

11.04.2018. Ziher.hrFoto: press Kinoteka / "Prema istinitoj priči"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Početak filmskog tjedna u Kinoteci rezerviran je za dva reprizna naslova: američki Projekt Florida, topao i životan pogled na djetinjstvo u režiji Seana Bakera i francusko-alžirsku dramu redateljice Rayhane Obermeyer U mojim godinama još skrivam da pušim. Četvrtak i petak, 12. i 13. travnja u Kinoteci u znaku su 12. Festivala tolerancije – JFF Zagreb, društveno angažiranog festivala koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice. U Kinoteci će biti prikazano ukupno 11 dokumentarnih i igranih, kratkometražnih i dugometražnih naslova.

Dva naslova u čevrtak gledatelje vode u Afriku: kenijsko-njemački kratki film redateljice Katje Benrath Watu Wote: Svi mi temelji se na istinitom događaju tijekom kojeg su se muslimanski putnici solidarizirali s kršćanima za vrijeme terorističkog napada na autobus, a dokumentarac Pobuna Burkinabè redateljice Lare Lee prikazuje kreativni, nenasilni otpor angažiranih građana i umjetnika u Burkini Faso. U četvrtak također ne propustite dokumentarac Još nije pao mrak u režiji Frankieja Fentona, nevjerojatnu priču mladog irskog redatelja koji unatoč dijagnozi motoričke neuronske bolesti, nastavlja režirati nagrađivani igrani film koristeći samo svoje oči.

Watu Wote

Foto: press Kinoteka / “Watu Wote”

Iz programa u petak, 13. travnja izdvajaju se dva dokumentarca: američki Dobro proživljeni životi redateljice Sky Bergman slavi nevjerojatnu duhovitost, mudrost i iskustvo osoba između 75 i 100 godina starosti, dok dokumentarni film Alessandra d’Emilia i Nike Šaravanje Zbor zalaska sunca, temeljen na Fragmentima izumiranja” Davida Monacchija prati eko-akustičnog skladatelja u njegovoj potrazi za čistim kontinuiranim 3D zvukovljem u udaljenim prašumama Ekvadora.

U petak također ne propustite politički nekorektnu austrijsku komediju o suvremenim klišejima koji prate strance Imigranti u režiji Armina T. Riahija. Njegovi junaci su dva dečka iz Beča imigrantskog podrijetla koji se za potrebe dokumentarne serije o etnički miješanom predgrađu pretvaraju da su sitni kriminalci i tvrdoglavi migranti skloni lukavstvu i prepredenosti.

Foto: press Kinoteka / “Prema istinitoj priči”

Subotnja matineja u 11 sati rezervirana je za animirani film Petar Zecimir, ekranizaciju popularne knjige Beatrix Potter, a subotnja večer za najnovije ostvarenje Romana Polanskog Prema istinitoj priči. U adaptaciji istoimenog romana francuske književnice Delphine de Vigan poznata spisateljica (Emanuelle Seigner) gubi nadahnuće nakon objavljivanja uspješnog romana. Na jednom od potpisivanja knjiga, upoznaje mladu i neodoljivo šarmantnu Elle (Eva Green) koja joj se predstavlja kao ghost writer na autobiografiji poznate televizijske zvijezde. Elle na početku djeluje kao inteligentna, skromna mlada žena s interesantnim pogledima na život. Stvarnost je međutim malo drugačija.

Ulaz na filmove i predavanja u sklopu Festivala tolerancije – JFF Zagreb je besplatan uz prethodno podizanje ulaznica na blagajni kina. Filmovi iz redovnog programa Kinoteke prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Komentari