Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Izvedbene umjetnosti

Počinje 7. Lutkokaz u Osijeku: Studentske produkcije i predstave iz Slovenije, Italije i Španjolske

16.11.2016. Ziher.hr[Patka, Smrt i tulipan] Foto: www.pif.hr

Lutkokaz, 7. međunarodna revija lutkarstva, održat će se od 16. do 19. studenog i 30. studenog u Osijeku. Ovogodišnju reviju obilježit će veliki europski projekt, nikad jači međunarodni program i hit predstava “Patka, Smrt i tulipan”.

“Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovu međunarodnu dimenziju. Uz nezaobilazan dio – studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka, festival će, zahvaljujući projektu Kreativne EuropeAll Strings Attached, ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu Pioniri europskog lutkarstva“, rekao je Igor Tretinjak, umjetnički voditelj Lutkokaza.

Najveći hit ovogodišnjeg Lutkokaza je predstava “Patka, Smrt i tulipanLutkarskog kazališta Ljubljana. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti festival 30. studenog kad će odigrati još dvije predstave – legendarnog “Doktora Fausta” ­Milana Klemenčiča i predstavu “Ti loviš” majstorskih znalaca, redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina.

Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz s predstavom “Od 3 do 93. Veličanstveno djelo” koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta I Piccoli još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, “Duh lutkarske prošlosti” kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.

[Kuma smrt] Foto: www.pif.hr

[Kuma smrt]
Foto: www.pif.hr

Od domaćih gostovanja dolazi predstava za najmanje “Uspavanka za UspavankaTeatra to Go te studentske ispitne produkcije “Putovanje u središte sebe“, “Kuma Smrt“, “±∞1/8” i “Faust” koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.

“Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Ovaj 7. Lutkokaz, označen jednim dobrim europskim projektom, značajan je za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva”, istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od 3 do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Organzatori apeliraju na vrtiće, osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za sve. Dodajmo kako su svi programi na Lutkokazu besplatni.

Komentari