Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Počinje 7. Monte Librić

19.04.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: press/Monte Lbrić

Foto: press/Monte Librić

Ovogodišnje sedmo izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić (koji je nastao u literarnom ozračju Sajma knjige u Istri) održat će od 24. do 30 travnja u prostorima Zajednice Talijana Pula – Circolu.  Sedmo izdanje festivala  nosi  ime Točka, točka, točkica… , a posvećeno je ilustraciji. Naslov upućuje upravo na likovnost iz najranijeg djetinjstva jer mnogi prvi crteži nastali su spajanjem točkica, što ukazuje na snažnu povezanost teksta i slike te djetetov odnos prema istom. Održat će se okrugli stol Umjetnost vizualnog pripovijedanja kojim će se otvoriti razna pitanja vezana za ilustraciju koja je kao likovni izričaj naročito zastupljena u izdavačkoj produkciji književnosti za djecu i koja kao dio slikarskog izražavanja ima izuzetnu važnost u interpretaciji teksta. Ilustraciju za plakat ovogodišnjeg Monte Librića realizirao je Svjetlan Junaković, višestruko nagrađivani hrvatski slikar, kipar i ilustrator.

U središnjem dijelu programa predstavit će se najnovija izdanja iz svijeta hrvatske dječje književne produkcije, zatim, tu su i slušaonice i radio-čitaonice, kazališne predstave, glazbeno-scenski performansi, edukativno-kreativne radionice, a održat će se i stručni skupovi, okrugli stolovi i panel-diskusije na kojima će sudjelovati znanstvenici, pedagozi, knjižničari. U tradicionalnom programu Piknik s autorom svoja najnovija izdanja predstavit će suvremeni hrvatski pisci i ilustratori za djecu kao što su Mladen Kušec, Anđa Marić, Dubravka Kolanović, Ana Đokić, Dubravka Pađen Farkaš i mnogi drugi. U novom programu Piknikić predstavit će se i najmlađa autorica Librića, devetogodišnja Nina Škalic, koja je sama napisala i ilustrirala svoju prvu knjigu. Biblioteka Monte Librić (osnovana prošle godine) predstavit će svoje drugo izdanje – slikovnicu Ponoć u parku 52, autora Vanje Marković i Vibora Juhasa u nakladi Udruge Sa(n)jam knjige u Istri  čija će se promocija održati 26. travnja u 19 sati, u sklopu sajma. Zanimljivo je da je uz već postojeću Baku Librić, osnovan i novi lik – Knjigomor koji će uveseljavati najmlađe. U talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia festival ugošćuje renomirane talijanske književnike i ilustratore.

Foto: facebooh.com/Knjigomor

Foto: facebook.com/Knjigomor

Monte Librić donosi nam i jednu novost – osnivanje Pula Illustrator Campusa, svojevrsne škole za studente likovnih umjestnosti i sve ostale profesionalne ili amaterske umjetnike koji pokazuju afinitet prema ilustraciji. Na Campusu će studentima s likovnih Akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita održati niz predavanja i majstorskih radionica renomirani ilustratori iz Hrvatske i svijeta: Zdenko Bašić (Hrvatska), Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavičius (Litva), Alenka Sottler (Slovenija) i Manuel Šumberac (Hrvatska).

U sklopu teme održat će se i dvije izložbe: izložba ilustracija Moonrise Shadow Aljosche Blaua i u skupna izložba Tri majstora / Tre maestri – izložba dobitnika nagrade Hrvatskih biennala ilustracije Klovićevih dvora: Dušana Kàllaya, Alenke Sottler i Tomislava Torjanca.

Uz direktoricu Monte Librića Slavicu Ćurković događaj pripremaju i organiziraju: Magdalena Vodopija, Rea Korani, Iris Mošnja, Tina Zenzerović, Nina Plovanić, Vibor Juhas, Matko Plovanić i Neven Kacun. Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija Upravni odjel za kulturu, Grad Pula i Zajednica Talijana Pula.

Detaljan program možete pronaći ovdje, a događaje možete pratiti na njihovoj facebook stranici.

(Visited 167 times, 1 visits today)

Komentari