Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Film

Počinje četvrto izdanje DokuMa film festivala

29.05.2017. Ziher.hrFoto: DokuMa, press

Četvrto izdanje međunarodnog DokuMa Film Festivala na kojem će biti prikazano tridesetak dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, otvara se u utorak u Makarskoj projekcijom filma “Pošast” iz Španjolske, ovogodišnje zemlje partnera tog festivala.

DokuMa Film Festival održava se od 30. svibnja do 3. lipnja u Makarskoj, a uz tradicionalne programe Dugi Hit Film, konkurenciju kratkometražnih filmova Mali Garmaz i filmova Zemlje partnera, u sklopu Crossborder programa koji već četiri godine ugošćuje studente iz regije bit će prikazani i studentski filmovi iz Europske unije.

Festival se otvara u utorak projekcijom španjolskog dokumentarca “Pošast” (La Plaga, 2013.) na glavnom makarskom trgu. Španjolska je ovogodišnja Zemlja partner festivala, pa će se u njegovih pet dana moći pogledati niz dokumentaraca iz te države, kao i izložba sakralno-procesijskog kiparstva španjolskog baroka.

Foto: DokuMa press

U Makarsku će iz Španjolske stići i profesorica i redateljica Natalia Marin Sancho s dokumentarnog odjela madridskog ECAM-a, prestižne filmske institucije, koja će tijekom festivala održati radionicu za devet studenata filmskih akademija iz regije.

U sklopu kratkometražnog programa bit će prikazano devet dokumentaraca s tri kontinenta koji se natječu za nagradu Mali Garmaz, a pobjednika će odabrati međunarodni žiri koji se sastoji od bosansko-hercegovačkog glumca Enesa Bešlagića, hrvatskog redatelja Danila Šerbedžije i slovenskog direktora fotografije Aleša Belaka.

U ovogodišnjoj konkurenciji nalaze se filmovi čijim se zajedničkim nazivnikom može uzeti približavanje ljudskih sudbina, od proizvodnje odjeće u Bangladešu, susreta umirovljenika s novim tehnologijama, moskovskog dječaka koji visi sa zgrada i drugih priča, priopćio je festival.

Foto: DokuMa press

U programu Dugi hit film bit će prikazane “Babuške Černobila”, film o zajednici žena koja prkosi životu na jednom od najtoksičnijih područja na zemlji, “Anđeo Nanjinga”, dokumentarac o mostu u Kini koji je najučestalije mjesto na svijetu za samoubojstva, te “Najbolje i najljepše stvari”, priču o veseloj, gotovo slijepoj djevojci koja pati od niza duševnih bolesti, no pronalazi humor u svojoj situaciji.

Festival se zatvara u subotu hrvatskom premijerom filma “Scream for me Sarajevo”, dokumentarnom filmu o koncertu Brucea Dickinsona, frontmena Iron Maidena, u ratnom Sarajevu, a na projekciji će govoriti autor i redatelj tog filma.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Makarska, Turistička zajednica Grada Makarske i mnogobrojni sponzori.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Komentari