Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Počinje peta filmska manifestacija MUVI

02.12.2014. Marija Vukšić
Foto: Press

Foto: Press

MUVI je filmsko događanje međunarodnog karaktera zamišljeno kao mjesto susreta filma i muzeja, a cilj mu je popularizacija filmskih, multimedijalnih i web projekata uglavnom muzejskih, ali i drugih baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Ovogodišnje peto izdanje MUVI-ja održat će se u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a počinje 5. prosinca u 9:30 sati. Sve projekcije su besplatne, a uz domaći i strani program filmova nastalih u produkciji muzeja, na festivalu će posjetitelji moći uživati u predavanjima, radionicama i raznim prezentacijama.

Foto: Otkrivanje osjeta, 2014., Portugal, Lua Filmes

Foto: Otkrivanje osjeta, 2014., Portugal, Lua Filmes

Filmski program sastoji se od osam tema : muzeji i umjetnici, stalni postavi, izložbe, manifestacije (akcije, radionice, projekti), etnografska istraživanja, edukativna djelatnost, zaštita i filmovi nastali u produkciji inozemnih muzeja. Ove godine to su filmovi iz muzeja Škotske, Kine, Portugala i Slovenije.  Dvadeset i pet filmova bit će prikazano u petak, 5. prosinca dok će se svi filmovi moći tijekom tri dana pogledati u MSU u prostoru ‘Ekstenzija’ svaki dan u radno vrijeme muzeja. Ove godine bit će prikazano pedesetak dokumentarnih filmova i 23 prezentacije.

Foto: Richterov pogled, 2013., HR, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Foto: Richterov pogled, 2013., HR, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Iz kategorije filma nastalog u suradnji s hrvatskim muzejima ističe se Richterov pogled redatelja Bojana Gagića. Riječ je o filmu koji prikazuje park skulptura ispred Richterove kuće na Vrhovcu pokušavajući rekonstruirati pogled Vjenceslava Richtera u vlastiti vrt i izvor nadahnuća. Još se izdvajaju film Šetnja muzejom redatelja Borisa Šepera koji gledatelja vodi kroz stalan postav jedinstvenog Muzeja antičkog stakla u Zadru  i film Spajalice koji prikazuje umjetničke intervencije u javnom prostoru grada Rijeke u korist ideje grada kao mjesta stvaranja društvenih alternativa. Tranzicije redatelja Andre Krstulovića Opare povezuju Ivana Meštrovića i suvremene umjetnike i umjetnost.

Foto: Meštrović: nova dimenzija ll – the making of, 2014., HR, Muzeji Ivana Meštrovića, Split

Foto: Meštrović: nova dimenzija ll – the making of, 2014., HR, Muzeji Ivana Meštrovića, Split

U sklopu inozemnog programa posebno se izdvajaju film Moj Delhi, moj Glasgow autora Davida Scotta u kojem glavni likovi rođeni u Delhiju otkrivaju što je sve indijska kultura donijela u Glasgow, film Otkrivanje osjeta Carlosa M. Barosa koji govori o muzejskoj akciji povodom svjetskog dana Brailleova pisma i dokumentarac Gospodin I.M. Pei koji je nastao u produkciji Suzhou muzeja u Kini i bavi se jednim od najutjecajnijih arhitekata 20. stoljeća, američkim arhitektom kineskog podrijetla Leoh Ming Peijom.

Foto: Gospodin IMPei i Suzhou muzej, Kina, Suzhou muzej, Suzhou

Foto: Gospodin IMPei i Suzhou muzej, Kina, Suzhou muzej, Suzhou

Kroz filmove i predavanja predstavit će se i najpoznatiji festivali baštinskog i etnokulturnog karaktera kao što su FIAMP, Heritage in Motion, ETNOFILm festival i Međunarodni festival arheološkog filma Split. Sastavni dio manifestacije je i MUVI lab u kojemu će autori inovativnih multimedijskih projekata (3D animacija, holograma, mobilnih aplikacija, virtualnih izložbi, web stranica i blogova) govoriti o tehničkim značajkama, mogućnostima korištenja, ali i o problemima s kojima su se susretali prilikom stvaranja tih multimedijskih i web sadržaja. Raspored događanja možete pogledati na linku.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari