Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Počinje sezona nagrada – objavljene nominacije za SAG Awards

10.12.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: : © 2013 Screen Actors Guild Awards, LLC

Foto: : © 2013 Screen Actors Guild Awards, LLC

Iako je središnji događaj popularne holivudske awards season dodjela Oscara, uvod u centralni događaj počinje već sredinom prosinca kad se objavljuju nominacije za cehovske nagrade. Prva od njih je Screen Actors Guild Award, odnosno nagrada ceha filmskih glumaca, koja se dodjeljuje za najbolja glumačka ostvarenja na televiziji i filmu u tekućoj godini, a proteklih godina čest je slučaj da dobitnici SAG-a osvoje i sve ostale bitne i manje bitne holivudske nagrade.

U kategoriji za najbolji ansambl filma nominirani su filmovi o čijim se oskarovskim nominacijama već sad učestalo govori – Birdman Alejandra Gonzaleza Innaritua, originalan filmski pothvat Richarda Linklatera Boyhood, The Grand Budapest Hotel Wesa Andersona i dva biografska filma – The Theory of Everything u kojem Eddie Redmayne, široj publici poznatiji iz mjuzikla Les Miserables, igra Stephenea Hawkinga i The Imitation Game u kojem sveprisutni Benedict Cumberbatch igra Alana Turinga, čovjeka zaslužnog za dešifriranje nacističkih tajnih kodova. Za najbolju glavnu mušku ulogu uz spomenuti dvojac nominirani su i Michael Keaton (Birdman), Steve Carell (Foxcatcher) i Jake Gyllenhaal (Nightcrawler). Za najbolju žensku glavnu ulogu za favorita slovi Reese Witherspoon  za ulogu u filmu Wild  snimljenom prema autobiografskom zapisu Cheryl Strayed koja se sama uputila na zahtjevno planinarenje kroz Sierra Nevadu, ali ne treba zanemariti ni Julianne Moore koja u filmu Still Alice igra ženu oboljelu od Alzheimera niti Rosamund Pike koja je oduševila i publiku i kritiku u svojoj prvoj većoj holivudskoj ulozi, onoj u filmu Gone Girl Davida Finchera.

>> Recenzija – The Grand Budapest Hotel: Andersonov univerzum pun šarenolikih likova i nostalgičnog šarma

>>Recenzija – Gone Girl: Izvrsna Rosamund Pike u poznatom žanru Davida Finchera

Što se tiče televizijskih ostvarenja, nagrade se odvojeno dodjeljuju za dramske i humoristične televizijske serije, a nominirane predvode serijali koji su već godinama nominirani za sve ostale nagrade koje se dodjeljuju u području televizije. Kad govorimo o dramskim serijama, to je Boardwalk EmpireDownton Abbey, Game of Thrones, Homeland i House of Cards, dok humoristične naravno predvodi višestruko nagrađivana Modern family, a slijedi ih Veep s genijalnom Juliom Louis-Dreyfus u naslovnoj ulozi, Netfilxova Orange is the new black, The Big Bang Theory Brooklyn Nine-Nine.

Za pojedinačna ostvarenja u kategoriji  ženske uloge nominirana je Robin Wright za svoju ulogu suvremene Lady Macbeth u Netflixovoj seriji House of Cards, Maggie Smith koja već godinama skuplja nominacije i nagrade za ulogu Violet u Downton Abbey, Viola Davis u novoj seriji How to Get Away with the Murder, Claire Danes koja je za ulogu Carrie Mathison osvojila dva Emmyja, Tatiana Maslany za Orphan Black i Julianna Margulies u trenutno najpopularnijoj odvjetničkoj seriji The Good Wife. U muškoj kategoriji za dramske serije nominiran je Kevin Spacey za House of Cards, Steve Buscemi kao korumpirani gradonačelnik Atlantic Cityja u Boardwalk Empire, Matthew McConaughey i Woody Harrelson za jednu od najbolje ocijenjenih serija u sezoni, True Detective i Peter Dinklage za ulogu u seriji Game of Thrones. 

Popis svih nominiranih možete pronaći na službenim stranicama SAG-a, a Ziher će vas sve do dodjele Oscara redovito voditi kroz predviđanja, nominacije i dobitnike nagrada.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Komentari