Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Izvedbene umjetnosti

Počinju 27. Marulićevi dani u Splitu: Devet predstava u konkurenciji festivala hrvatske drame

20.04.2017. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/HNKSplit

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani održat će se u Splitu od 20. do 28. travnja u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Ovogodišnji izbornik Igor Ružić odabrao je devet predstava u izvedbi hrvatskih kazališta i koprodukcija hrvatskih i inozemnih kazališta koje će konkurirati za festivalske nagrade. U popratnom festivalskom programu bit će premijerno pročitan prvonagrađeni dramski tekst s natječaja Ministarstva kulture Marin Držić, “Zidarije” Davora Špišića.

Izbornik Igor Ružić istaknuo je kako se u svom izboru nastojao ne povoditi za okoštalim uzusima te ponuditi aktualan i uzbudljiv program koji će dati uvid u suvremeno hrvatsko kazalište, bilo da je riječ o klasičnom dramskom tekstu ili zadire u druge kazališne forme i interpretacije. “Prošli su Marulićevi dani bili dobro ocijenjeni od publike, financijski su završili u plusu, a vjerujem da smo s ovim programom išli u istom smjeru. Izabrane predstave čine efektan spoj kazališta koje se bavi temama koje nas se tiču, kazališta koje ne bježi od sadašnjosti dok gleda u prošlost i koje mikroplan lako pretvara u cjelovitu perspektivu, a globalnu sliku tumači lokalno. Čini to upravo svojom nezamjenjivošću, čak i u vrijeme tehnoloških čuda posredovanja zbilje ili stvaranja zbilje, bez obzira je li riječ o duodrami ili ansambl predstavi.”

Festival započinje izvedbom autorskog projekta Jelene Kovačić i Anice Tomić “Melodrama” u izvedbi HNK Split na velikoj sceni splitskog kazališta u četvrtak, 20. travnja, dan prije svečanog otvaranja festivala. U sklopu otvaranja Festivala po tradiciji će biti dodijeljene nagrade Marin Držić za najbolji novi dramski tekst, a ove je godine prvu nagradu dobio Davor Špišić za dramski tekst “Zidarija“. Drugu nagradu ravnopravne dijele “Kad je stao svijet” Dore Delbianco i “Stelapoplava” Dine Pešuta, dok je treća nagrada otišla dramama “Podmornica” Marine Vujčić i “Paščad” Damira Markovine. Nakon svečanog otvorenja, HNK u Zagrebu izvest će “Tri zime” Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.

tri zime

Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr

Sljedećih dana na programu su predstave: “Ljudi od voska” Mate Matišića, u režiji Janusza Kice i izvedbi HNK u Zagrebu; autorski projekt Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” nastao u međunarodnoj koprodukciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovenskog mladinskog gledališča (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

Zatim će zaigrati autorski projekt Borisa Bakala “Bitka na Neretvi” u produkciji Bacača sjenki; autorski projekt Dalibora Matanića “Egzorcizam” u izvedbi Istarskog narodnog kazališta iz Pule; autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro “Eter nad Berlinom u koprodukciji Multimedijalne kolibe i berlinskog  kazališta Ballhaus Ost; autorski projekt Mirana Kurspahića “Pad” u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, koje će izvesti i posljednju predstavu u konkurenciji, “Noćni život” Ivana Vidića u režiji Paola Magellija. Posljednjeg festivalskog dana, 28. travnja, dubrovačko Kazalište Marina Držića prikazat će predstavu “Duša od krumpira” Rade Jarka.

Po prvi će se put u sklopu festivala hrvatske drame održati i radionica dramskog pisanja koju će voditi dramatičar Tomislav Zajec, peterostruki dobitnik nagrade Marin Držić čije su drame premijerno izvedene u deset zemalja. Na Sceni 55 HNK 22. travnja studenti 4. godine Studija glume Umjetničke akademije Split javno će čitati dramski tekst “Zidarije” Davor Špišića. U popratnom programu 27. Marulićevih dana i ove će se godine održati pjesnička manifestacija čakavskog pjesništva mladih Ča, more, judi u Nečujmu na Šolti 24. travnja, a u produkciji Hrvatskog radija 23. travnja održat će se multimedijska prezentacija I ostat će zvuk u povodu 90. godina hrvatske radiodrame.

Komentari