Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Poetski dokumentarac o tursko-kurdskim sukobima u MM centru

03.04.2018. Ziher.hrFoto: press MM centar / "Meteori"

Najveća vojna akcija u Istočnoj Anatoliji u kojoj je turska vojska napala pripadnike Kurdske Radničke stranke (PPK) prošla je u potpunosti nezapaženo u svjetskim medijima. Jedina su svjedočanstva nemilih događaja privatne video snimke stanovnika tog područja. U svom prvom dugometražnom filmu, dokumentarno-igranom eseju Meteori, turski redatelj Gürcan Keltek  pokušava sačuvati memoriju, stvoriti organski arhiv tih događaja prije nego što nestanu iz kolektivnog sjećanja.

U sanjivome i mirnome tempu, njegov crno-bijeli film mijenja lokaciju sa svakim poglavljem, od lovaca u planinama do gradova koji se sve brže pretvaraju u ruševine pod ratnim zakonima. Uz bombe i granate, kurdski grad, 17. studenoga 2015. pogodila je i kiša meteora. Kroz oči glumice Ebru Ojen, redatelj je stvorio duboko bolnu i vizualno zapanjujuću povezanost između kozmičkog fenomena i nacionalnog krvoprolića. Ovaj intrigantni i  čudesni filmski komentar o svijetu koji nestaje na rasporedu je 5. travnja u 19:30 u okviru Kratkih slika u MM centru.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Meteore gledamo kao dio programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni film.

Ulaz na program je besplatan.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Komentari