Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

“Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive”: Izložba fotografija akademca Alena Kasumovića

17.11.2015. Anja Tomljenović
Foto: facebook.com/event

U Studentskom centru (Caffe &TD) sinoć je otvorena izložba fotografija Alena Kasumovića Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive“. Alen je završio preddiplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića 2015. Trenutno je student diplomskog studija na Odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji.

Izložba prikazuje svakodnevni životni ritam Alenovih kolega i prijatelja u obliku dnevničkog zapisa. Fotografije su nastale u njegovoj neposrednoj blizini – u prostoru studentskog doma Cvjetno u kojemu stanuje, na Akademiji likovnih umjetnosti te u obiteljskoj kući koju posjećuje u međuvremenu. Presjek njegovih radova predstavlja eksperimentiranje u mediju fotografije, s obzirom na Alenov tjelesni invaliditet i kretanje u kolicima. Reakcije posjetitelja bile su odlične. Alen je čitavu večer primao zaslužene čestitke i pohvale za svoj rad, a i mi smo uspjeli s njim kratko porazgovarati.

“Ova serija fotografija nastala je u periodu od 2012. do 2014. godine. Radi se zapravo o mom prvom izletu u fotografiju. Došao sam profesoru s idejom kako bih se okušao u fotografiji. Meni je to tada bilo kao da sam rekao da želim na Mjesec.”, rekao je Alen. Pomalo neobičan naslov izložbe postaje jasniji kada se objasni kontekst u kojemu se Alen nalazi i stvara svoje fotografije. One su snimljene iz sjedeće perspektive pomoću upravljača i kamere koja je pričvršćena na montirani stalak na invalidska kolica.

Foto: Damir Žižić

Foto: Damir Žižić

“Inače slikam ustima, i to sam već savladao, ali fotografija mi je oduvijek bila nešto što nisam mogao niti zamisliti. Znamo što fotografija podrazumijeva, rad s rukama i slično. Profesor me spojio s kolegom fotografom Damirom Žižićem, koji je tada bio na diplomskom studiju, kako bismo prilagodili tu tehniku, mehanički dio. Pronašli smo model fotoaparata koji mi odgovara: mogu fotografirati s daljinskim upravljačem. Imam i touch screen, tako da ga samo s usnicom mogu dotaknuti i okinuti fotku. Tako da je to bilo baš zabavno. Ova cijela kolekcija je baš to: istraživanje samog mehaničkog i tehničkog dijela fotografije, uopće moje savladavanje tog medija. Općenito, bavim se stvarno svačime, ne volim se nekako vezivati za neke medije i teme. Recimo, vrlo često znam koristiti invaliditet kao nekakav poticaj, kao recimo provokaciju. Ne nužno da o tome govorim direktno, ali znam to koristiti kao nekakvu početnu točku.”

Alenove fotografije određenog su očišta i vrlo intimne, njegovom pogledu kroz fotoobjektiv malo se što može dodati ili oduzeti. Njegova osobna životna priča teče kroz trenutke u kojima su spontano uhvaćene figure prijatelja i kolega u svakodnevnoj rutini. Prema njegovim riječima, radovi su lišeni kolorizma kako bi se naglasila intimnost svakodnevnice. Crno-bijele fotografije sa specifične, nepromjenjive pozicije očišta pokazuju razlike u prostorima u kojima Alen boravi, a serija je predstavljena kao knjiga fotografija koje su složene u diptihe.

Izlagao je na više skupnih izložbi, a dobio je nekoliko vrijednih nagrada i priznanja. Otkrio nam je kako se upravo priprema za izlaganje u inozemstvu, zasluživši poziv utemeljiteljice nagrade ESSL AWARD CEE za predstavljanje svojih radova u Ringturmu u Beču, u sjedištu grupacije Essl.

Simpatičnom Alenu još jednom čestitamo na odličnoj samostalnoj izložbi i želimo puno uspjeha u budućem radu. Ne propustite je pogledati do 30. studenog, a detaljnije informacije možete pronaći ovdje.


(Visited 160 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.200 out of 5)

Komentari