Istaknuto
24.02.2018.

Mia Dimšić predvodi nominacije za jubilarni 25. Porin, no stvarni favoriti su Chui, Mayales i Jinxi koji su bore za album godine i nominirani su nekoliko drugih kategorija. Pozitivno su nas iznenadile nominacije za Jonathan, Irenu Žilić, Kozmodrum i Kries.

18.02.2018.

Mlada redateljica Lea Anastazija Fleger jedna je od najvećih nada hrvatskog kazalištu. Nakon dvije iznimno hvaljene predstave u HNK u Varaždinu, crne komedije "Bog masakra" i mjuzikla "Prošlih pet godina", čekaju je prvi projekti u Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Vizart

Pogledajte kako moderna umjetnost inspirira modu!

22.03.2014. Ziher.hr
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Prepoznajete li Pisoar na slici? A Telefon sa slušalicom jastoga? Jeste li već vidjeli Suncokrete nalik ovima na haljini branda The Rodnik Band? Umjetnost i moda oduvijek su povezani, a slikarstvo je neiscrpan izvor inspiracije za modne kreatore. Duchampova fontana, Dalíjev nadrealistički telefon i van Goghovi suncokreti nisu usamljeni u svijetu mode. Sljedećih nekoliko primjera pokazuje kakve rezultate daje kreativnost dizajnera spojena s idejama njihovih slikarskih muza.

–> Picassove modne muze 21. stoljeća

Foto: metmuseum.org, wikimedia.org

Foto: metmuseum.org, wikimedia.org

Haljine čiji je stilski uzor nizozemski stil nisu novost u svijetu mode. Piet Mondrian, nizozemski slikar i najpoznatiji pripadnik pokreta De Stijl, čiji naziv označava nizozemsku riječ za stil, autor je čije kompozicije često viđamo na modnim pistama. Jednostavnost na prvom mjestu – svođenje na osnovne boje i forme, te horizontalne i vertikalne linije koje se nikad ne preklapaju glavna su obilježja pokreta koji se ponekad naziva i neoplasticizam. De Stijl teži utopijskoj ideji reda i harmonije. Je li ova haljina postigla ideal pokreta koji joj je uzor?

Foto: facebook.com, belvedere.at

Foto: facebook.com, belvedere.at

Gustav Klimt slavni je pripadnik austrijske secesije ili kako je Francuzi nazivaju Art Nouveau pravca u umjetnosti i dizajnu. Inspiriranost prirodom glavno je obilježje ovog pravca koji se u engleskom govornom području naziva Modern Style, a iz kojega se kasnije razvio i Art Deco. Najpoznatije Klimtovo djelo zasigurno je Poljubac. Osim inspiracije mrtvom prirodom, Poljubac je ogledni primjerak druge autorove opsesije – glavni predmet njegovih radova jest žensko tijelo, često prožeto elegantnom erotikom. Elegantna erotika je dobar opis i za haljinu inspiriranu njegovim radom.

Foto: facebook.com, moma.org

Foto: facebook.com, moma.org

Američki slikar Jackson Pollock svojim je apstraktnim ekspresionizmom izvršio važan utjecaj na slikarstvo 20. stoljeća. Za vrijeme slikarske karijere, koju je rano skončao u automobilskoj nesreći uzrokovanoj alkoholom, Pollock je postepeno prelazio na sve apstraktniji i apstraktniji izraz. Potpuno apstraktni prikaz i doživljaj svijeta u kapljicama boje razlivene i poprskane kistom na platnu zanimljiv je i modnim kreatorima. Osim na slikarskom platnu, Pollockova tehnika je dobro primjenjiva i na modnom tekstilu.

Warhol sve

Foto: facebook.com, moma.org

Američki umjetnik rusinskog podrijetla i vodeći predstavnik pop arta, Andy Warhol, svakodnevno inspirira visoku modu, a njegovi portreti su čest uzor i masovno proizvedene industrijske odjeće. Zastupnika umjetničkog pokreta koji upotrebljava različite slikarske i tiskarske tehnike najviše je zanimala masovna reprodukcija. Slavu je između ostalog stekao i kontrastnim portretima najvećih zvijezda 20. stoljeća – Elvis Presley i Marilyn Monroe samo su neki od brojnih celebrityja koji su mu poslužili kao inspiracija. Tu su, dakako, i nezaboravne boce Coca-Cole.

(Visited 526 times, 1 visits today)

Komentari