Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Izvještaj – Lee Ranaldo: Pogon kulture na trenutak postao pogon eksperimentalne glazbe

15.06.2016. Jelena HacFoto: Ziher.hr

Za savršen završetak trećeg izdanja Impulse festivala, Distune Promotion doveo je kultnog američkog gitarista Lee Ranalda i njegov trio u Pogon kulture. Dečki su stali na pozornicu dvadesetak minuta od zapisanog početka koncerta i odmah su se začuli prvi trzaji gitara, što je publiku privuklo bliže pozornici. Naime, nije me iznenadio manjak ljudi koji je stvorilo intimniju atmosferu i pozitivnu tišinu tijekom izvedbi pjesama, koju ponekad publika zloupotrebljava kod laganijih pjesama svojim pričanjem.

U nešto slabijem razglasu i tehničkim smetnjama startali su sa svojom prvom pjesmom, što se ubrzo dovelo u normalu. Ono što je bilo za uočiti na početku koncerta bila su četiri kofera za gitare na pozornici, dok su sve četiri gitare bile izvađene i ostavljene za uporabu. Tako već na drugoj pjesmi Let’s get started Lee Ranaldo mijenja prvobitnu elektro-akustičnu gitaru za drugu, što nastavlja prakticirati tijekom cijele svirke. Njegov trio kojeg čine Raul ‘Refree’ Fernandez (producent novog albuma) i Cayo Machancoses u  skladu s Lee Ranaldom pratili su reverzibilnu nit eksperimentalne glazbe koju su stvorili, s primjesom rocka koji je bio fundament skoro pa svake pjesme koja se zatim razvukla u noise eksperimentalni zvuk. Dečki su uspjeli odsvirati i najtiše, najelegantnije tonove, dok je publika samo nijemo gledala što rade. Kad se spoje bas gitara, električna i akustična gitara, uz povremene bubnjeve i uz glas Lee Ranalda nastane divan spoj uživancije. Što je ova ekipa i radila – stvorila je povremene krugove s svoje tri gitare i uživala u tome što radi.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Na set listi pronašle su se ponajviše pjesme s novog albuma, kao što su The Rising Tide Key/hole koja je odudara od drugih pjesama u načinu sviranja. Gudalom je stvorio noise zvuk kojeg su skladno pratili bubnjevi, a zatim i ostali instrumenti bacajući publiku u delirij. Tu se našla i Maroc Mtns, meni osobno najdraža izvedba tijekom koncerta, Electrim Tream i Ambulancer za koju je ispričao i priču kako je nastala. Jedna anegdota koja se dogodila tijekom te pjesme bilo je pitanje Leeja Ranalda upućeno sudioniku publike koji je u prvom redu neumoljivo tipkao po mobitelu – “je li vrijedno sada pisati tu poruku?” Svaku pjesmu publika je dočekala s glasnim ovacijama dok je tijekom nastupa pokušala ne propustiti ni jedan njegov/njihov pokret te je bila u napetom iščekivanju njegovog performansa koji je hranio svačije uho. Nakon sat i trideset minuta odlučio se pozdraviti s publikom, no glasne ovacije pozvale su ga natrag na pozornicu. Off the Time bila je pjesma koju je izveo vrativši se na pozornicu i s kojom je uspio rasplesati publiku. Na završetku druželjubivi Lee pozdravio se i pozvao publiku na druženje i slikanje poslije nastupa.

Hvala Pogonu i Distune Promotionu što su doveli vjerojatno najboljeg gitarista u Rijeku. Nikad je vjerojatno ipak prejaka riječ. Fantastičan je doživljaj čuti velikog glazbenika u tako malom gradu i malom prostoru s malom grupicom ljudi. Hvala ti Lee, meni si izmamio osmijeh na lice.

(Visited 136 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 3.600 out of 5)

Komentari