Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Vizart

Pollockova “Modra nesvijest” na aukciji – cijena i do 30 milijuna dolara!

22.03.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Unatoč proljetnoj suši u svijetu kolekcionarstva, u aukcijsku kuću Sotheby’s dospio je dragulj koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje apstrakcije, dok bi pobornike realizma među kolekcionarima mogao ostaviti ravnodušnima. Pollockova Modra nesvijest ili u izvorniku The Blue Unconscious bit će  stavljena na aukciju, a procijenjena vrijednost slike iz serije Zvukovi u travi jest između između 20 i 30 milijuna dolara, odnosno 115 i 175 milijuna kuna. Koliki će iznos platiti novi vlasnik doznat ćemo nakon aukcije 14. svibnja.

Foto: www.facebook.com

Foto: facebook.com

Modra nesvijest pripada neidentificiranom kolekcionaru iz Teksasa koji je davne 1965. godine sliku kupio za samo 45 tisuća dolara, a jedna je od sedam slika iz Pollockove serije Zvukova. Smatra se da su je inspirirali motivi iz prirode: vegetacija, životinje, insekti i mnogi zvukovi koje je američki slikar Jackson Pollock promatrao i slušao iz studija na Long Islandu. Na američkom dugom otoku slikar je boravio 1946. godine kada je i ovo apstraktno platno nastalo. Jackson Pollock svojim je apstraktnim ekspresionizmom izvršio važan utjecaj na slikarstvo 20. stoljeća, a iz početnog ekspresionizma čiji je Modra nesvijest ogledni primjerak prelazi i na još apstraktniji i na sve apstraktniji izraz. U posljednjim trenutcima njegove umjetničke karijere svoj doživljaj svijeta prikazivao je u kapljicama boje razlivene i poprskane kistom po platnu. Tko zna koji bi bio sljedeći korak u apstrakciji da život i karijeru nije skončao u automobilskoj nesreći uzrokovanoj alkoholom već u 44. godini? Odgovor na ovo pitanje možemo samo zamišljati uživajući u Pollockovoj apstrakciji i nakon 60 godina.

Foto: www.moma.org

Foto: moma.org

(Visited 151 times, 1 visits today)

Komentari