Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Pollockova “Modra nesvijest” na aukciji – cijena i do 30 milijuna dolara!

22.03.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Unatoč proljetnoj suši u svijetu kolekcionarstva, u aukcijsku kuću Sotheby’s dospio je dragulj koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje apstrakcije, dok bi pobornike realizma među kolekcionarima mogao ostaviti ravnodušnima. Pollockova Modra nesvijest ili u izvorniku The Blue Unconscious bit će  stavljena na aukciju, a procijenjena vrijednost slike iz serije Zvukovi u travi jest između između 20 i 30 milijuna dolara, odnosno 115 i 175 milijuna kuna. Koliki će iznos platiti novi vlasnik doznat ćemo nakon aukcije 14. svibnja.

Foto: www.facebook.com

Foto: facebook.com

Modra nesvijest pripada neidentificiranom kolekcionaru iz Teksasa koji je davne 1965. godine sliku kupio za samo 45 tisuća dolara, a jedna je od sedam slika iz Pollockove serije Zvukova. Smatra se da su je inspirirali motivi iz prirode: vegetacija, životinje, insekti i mnogi zvukovi koje je američki slikar Jackson Pollock promatrao i slušao iz studija na Long Islandu. Na američkom dugom otoku slikar je boravio 1946. godine kada je i ovo apstraktno platno nastalo. Jackson Pollock svojim je apstraktnim ekspresionizmom izvršio važan utjecaj na slikarstvo 20. stoljeća, a iz početnog ekspresionizma čiji je Modra nesvijest ogledni primjerak prelazi i na još apstraktniji i na sve apstraktniji izraz. U posljednjim trenutcima njegove umjetničke karijere svoj doživljaj svijeta prikazivao je u kapljicama boje razlivene i poprskane kistom po platnu. Tko zna koji bi bio sljedeći korak u apstrakciji da život i karijeru nije skončao u automobilskoj nesreći uzrokovanoj alkoholom već u 44. godini? Odgovor na ovo pitanje možemo samo zamišljati uživajući u Pollockovoj apstrakciji i nakon 60 godina.

Foto: www.moma.org

Foto: moma.org

(Visited 143 times, 1 visits today)

Komentari