Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Posljednja epizoda audio drame “CIJANKALIJ §218” o zabrani pobačaja

12.05.2017. Ziher.hrFoto: cijankalij.montazstroj.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 10. svibnja, objavljena je posljednja – osma – epizoda audio drame „CIJANKALIJ §218“. Riječ je o projektu kojim se umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ uključio u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Ovaj cross-media projekt predstavljen je na Međunarodni dan žena, a radi se o hrvatskoj praizvedbi kultne njemačke drame „CIJANKALIJ §218“ Friedricha Wolfa iz 1929. godine. Drama o mladoj radnici Hete, koja traži pomoć pri prekidu trudnoće iz socijalnih razloga, pretvara se u tragediju…

Potresan rasplet drame pokazuje posljedice zakonske zabrane pobačaja. U završnoj epizodi poslušajte: Berlin. 1929. godina. Radnička četvrt Wedding. Mlada radnica Hete (Tihana Lazović) leži u krevetu, jako je blijeda i trese se od groznice. Cijankalij je djelovao i ranije započet pobačaj je dovršen. Tragovi krvi na stubištu doveli su do kriminalističke istrage. Kriminalistički inspektor (Vilim Matula) ispituje stanare kako bi utvrdio tko je odgovoran za zločin po paragrafu 218 – zločin protiv nerođenog djeteta. U tome mu kao vještak pomaže liječnik – Dr. Moeller (Goran Grgić). Hete u groznici svjedoči uhićenju svojih najbližih…

Jesu li žene koje prekinu trudnoću zločinke? Trebaju li kazneno odgovarati oni koji im pomognu pri pobačaju? Kakvu odgovornost snose oni koji ženama nisu pomogli? Čiji je život važniji – život žene ili ploda u njezinoj utrobi? Služe li žene samo kao inkubatori za jačanje nacije? Na čijoj savjesti ostaje smrt mlade radnice Hete i žena poput nje, kada se svi skrivaju iza nepravednih zakona? “Zakon koji 800 tisuća majki godišnje čini zločinkama, taj zakon više nije zakon!” – ovo je citat iz osmog prizora drame „CIJANKALIJ §218“, koji je postao sloganom masovnog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj tog vremena.

Foto: cijankalij.montazstroj.hr

Na stranici cijankalij.montazstroj.hr od danas možete pronaći svih osam epizoda proleterske tragedije o Hete, čiji je život tragično okončan zbog paragrafa 218. Na stranici možete pročitati i povijesne bilješke o kontekstu nastanka drame „CIJANKALIJ §218“ – kakvu je ulogu otrov cijankalij imao u krahu nacizma 1945. godine?

U projektu „CIJANKALIJ §218“ glasove za reproduktivna prava žena dali su: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†).

Ovo je kraj drame „CIJANKALIJ §218“, ali nije kraj ovog multimedijalnog projekta. U sljedećim tjednima MONTAЖ$TROJ je pripremio niz sadržaja i događanja kojim će nastaviti doprinositi javnoj raspravi o pitanju pobačaja i edukaciju šire javnosti na tu osjetljivu temu. Nastavite pratiti MONTAЖ$TROJ koji će vas od Njemačke 1929. godine povesti na putovanje do Hrvatske 2017. godine.

Poslušajte svih osam epizoda audio drame „CIJANKALIJ §218“:

(Visited 75 times, 1 visits today)

Komentari