Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Kazalište Planet Art premijerno izvodi predstavu “Posljednja Freudova seansa”

10.12.2015. Ziher.hrFoto: www.planet-art.hr

U nedjelju, 13. prosinca, kazalište Planet Art premijerno će izvesti predstavu „Posljednja Freudova seansa“ u kazalištu Gavella. Riječ je o tekstu američkog dramskog pisca Marka St. Germaina smještenog u 1939. godinu. Europa je na samom početku II. svjetskog rata, a drama svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i uskoro svjetski poznatog pisca “Kronika iz Narnije” Clive Staples Lewisa.

U neminovnom sukobu dva velika uma i svjetonazora, Freud zastupa poziciju znanosti, dok je Lewis nepokolebljiv u svojoj vjeri. Dok svijet klizi u kaos nastoje se pronaći odgovori na velika pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zašto dopušta patnju, bolesti, ratove…? Zbog čega postoji zlo? Germainova drama „Posljednja Freudova seansa“ intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče i sudbine ovih jedinstvenih povijesnih ličnosti čije je djelovanje ostavilo značajan utjecaj na današnji svijet.

Mark St. Germain je višestruko nagrađivani dramatičar poznat po dramama povijesne fikcije kakva je i „Posljednja Freudova seansa“, koja se s prekidima izvodi od 2009. sve do danas. Osim kazališnih drama “Camping With Henry And Tom”, “Forgiving Typhoid Mary”, “Johnny Pye and the Fool-Killer”, “Jack’s Holiday i Stand By Your Man”, St. Germain potpisuje i scenarije brojnih serija, između ostalog i nekoliko epizoda Cosby Showa, a producirao je i režirao dokumentarni film „My Dog: An Unconditional Love Story“.

Prijevod teksta, scenografiju i režiju potpisuje umjetnički ravnatelj Planet Arta Marko Torjanac, koji igra i Sigmunda Freuda. C. S. Lewisa utjelovit će Franjo Dijak. Kostimografkinja je Đurđa Janeš, izbor glazbe potpisuje Milorad Stranić, a oblikovanje svjetla i zvuka Damir Rončević. Predstava se može pretpremijerno pogledati 12. prosinca u maloj dvorani KD Lisinski u 20h, a prva će repriza biti 20. prosinca u Gavelli u 19:30.

(Visited 299 times, 1 visits today)

Komentari