Istaknuto
21.11.2018.

Za vas smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi birate svog favorita.

20.11.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

Vizart

‘Posljednja večera’ na platnu

28.03.2013. Žana Amidžić
Foto:facebook.com/Eucharist

Foto:facebook.com/Eucharist

Danas je katolicima posljednji dan korizme, poznatiji kao Veliki četvtak. Na Veliki četvrtak navečer svaka župa slavi misu večere Gospodnje, a ovaj biblijski motiv je mnogim umjetnicima bila inspiracija. Katolički svijet ulazi danas u duboku tišinu, a u toj tišini Ziher vam predstavlja neke od najboljih prikaza Kristove posljednje večere.

1. Leonardo da Vinci – Posljednja večera

Čini nam se da bez Leonarda da Vincija ne može započeti nijedan članak ili opis, a da njegova jedna slika ne bude u tom predstavljanju, što je odlično. To nam govori koliki je veliki umjetnik bio. Leonardova Posljednja večera je jedna od najpoznatijih, ne samo njegovih slika, nego i slika na cijelome svijetu, koja uz njegovu Mona Lisu izaziva mnoge kontroverze.  Slika je također postala ikonom kršćanskoga slikarstva koje se kasnije nastavilo po uzoru na ovoga umjetnika.

–> Krađa Mona Lise: Najveći zločin umjetnosti 20. stoljeća

Međutim, ova slika se pojavljuje u filmu “Da Vincijev kod”  koji razbija sve mitove postanka krščanstva, te kako su kritičari rekli – ubija vjeru u čovjeku i sve onome o čemu je učio i u čemu je rastao. Zanimljivo je napomenuti kako je jedan od najvećih likovnih umjetnika 20. stoljeća, Andy Warhol u trenutku smrti razrađivao vlastitu obradu ovog čuvenog Leonardovog remek-djela.

–> Potvrđeno: Leonardo da Vinci je naslikao dvije Mona Lise!

–> Digitalizirani rukopisi Leonarda da Vincija – Dnevnici velikana nadohvat ruke

Foto:facebook.com/leonardo

Foto:facebook.com/leonardo

2. Paolo Veronese – Posljednja večera (Krist u Levijevoj kući)

Paolo Veronese, skrušeni veronski renesansni slikar, najistaknutiji predstavnik mletačkog slikarstva  je 1573. godine, bio pozvan pred inkvizitorskim sudom zbog ove slike jer je navodno bila preraskošna za to doba i za mišljenje Crkve. Naredili su mu da mora promijeniti sliku, no on je od slike samo promijenio naslov u Krist u Levijevoj kući.

Foto:facebook.com/pages/Paolo-Veronese

Foto:facebook.com/pages/Paolo-Veronese

3. Tintoretto – Posljednja večera

Glavni slikar venecijanskog manirizma Jacopo Robusti zvan Tintoretto, stvara djela velikih duhovnih dimenzija, a jedna od njih je i Posljednja večera. Koliko god je njegova slika slična Veronesevoj i Da Vincijevoj, toliko je i različita. Krist je i dalje u središtu slike, ali njegova figura bi bila zanemariva da iza njega nije svjetlo, kao i to da stol nije vodoravan sa slikom već je pokazan iz profila.

Foto:facebook.com/pages/Tintoretto

Foto:facebook.com/pages/Tintoretto

4.    Hvarska “Posljednja večera”

Hvarska Posljednja večera jedno je od najvećih slikarskih remek-djela, koja su se kroz dugi niz stoljeća sačuvala duž našeg dijela jadranske obale. Prema legendi ovaj prikaz  hvarske Posljednje večere djelo je talijanskog slikara Rossellija, a bila je namijenjena samostanu u Dubrovniku. Kada ju je Roselli prevozio u Dubrovnik razbolio se  te je ostao u Hvaru i poklonio sliku fratrima koji su ga njegovali. Dok druga legenda kaže kako je autor ovoga  djela Matteo Pontonia.

Slika prekriva cijeli jedan zid blagovaonice samostana, a sva su lica izrađena u prirodnoj veličini. Slikar je, pretpostavlja se, naslikao svoj autoportret u donjem desnom kutu – to je siromah koji leži na podu i vraća zdjelu apostolu Mateju, svome zaštitniku.

Foto:croatia.hr

Foto:croatia.hr

 Posljednja večera nije bila u četvrtak, nego u srijedu?!

Jedan profesor s Cambridgea je izašao u javnost s teorijom kako je obred posljednje večere bio u srijedu navečer, a ne u četvrtak kako u Bibliji piše, zbog nepodudaranja tadašnjeg i sadašnjeg obreda Pashe. Unatoč svim nagađanjima i skrivenim tajnama (ako ih ima) uživajmo u ovome danu i pripremimo se za najveći kršćanski blagdan koji nam se približava.

(Visited 1.115 times, 2 visits today)

Komentari