Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

“Posljednji dani mira” premijerno u Teatru &TD: Povratak Ivana Vidića na kazališne daske

27.10.2015. Rajna RaczFoto: itd.sczg.hr

U četvrtak, 29. listopada u  Teatru &TD održat će se premijera predstave „Posljednji dani mira“ Ivana Vidića u adaptaciji i režiji Dore Ruždjak Podolski. Komad „Posljednji dani mira“ nastao je na narudžbu Umjetničke organizacije „Ruždjak i Perković“ (RUPER) koja se kao jedina kazališna skupina u Hrvatskoj specijalizirala za praizvedbe komada etabliranih hrvatskih dramatičara, nepravedno zaobiđenih u repertoarima institucionalnih kazališta. Ivan Vidić  posljednji je put uprizoren 2010. godine („Dolina ruža“ u Gavelli).

Dora Ruždjak Podolski na daskama &TD-a stvara  alegorijski Vidićev svijet koji se nalazi onkraj sna i jave. Na idiličnom mjestu pokraj mora nalazi se osamljena kuća s restoranom. Gazdarica traži sezonsku radnicu i na njen oglas javila se mlada djevojka. Gazdarica i Konobarica na prvi pogled stvaraju ugodni poslovni odnos, no u njihov restoran ne dolazi nitko jer je on smješten na zabačenom nepristupačnom mjestu u srcu neprohodnog labirinta. Gazdarica je učinila gotovo sve da pronađe mjesto koje je potpuno nepristupačno, a Konobarica je odmah pri dolasku, nakon što je svladala tajanstveni labirint stiže, dobila odgovore na pitanja koja ju progone čitav život.

Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

„Posljednji dani mira“ filozofska je, bajkovita drama jednog od najvećih pisaca srednje generacije. Vidićev je predložak maštovit, beskompromisan, strastven i uzbudljiv. On ocrtava raspadnuti svijet u junakinjama i oko njih. Vidić duboko zadire u kompleksnu prirodu ženske duše te se ovaj komad zapravo nastavlja na njegovo profilirano i iskristalizirano tkanje zanimljivih, bolnih ženskih lica u „Velikoj Tildi“ i „Groznici“.  Redateljica u predstavi relativizira odnos istine i laži, zahtjevajući bunuleovsko tretiranje prostora i vremena. Ona se poigrava s gledateljevom perspektivom te upućuje publiku na aktivno sudjelovanje u dramskoj igri i razotkrivanju slojeva između sna i jave.

U predstavi igraju Dubravka Ostojić i Nataša Kopeč. Minimalističku scenografiju osmislio je Stefano Katunar, a kostimografiju Zdravka Ivandija Kirgin.  Glazbu je skladao Josip Maršić, oko pokreta redateljici je pomagala Petra Hrašćanec, oblikovatelj svjetla je Elvis Butković, a producent predstave Danijel Popović. Predstava igra u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u koprodukciji sa skupinom RUPER. Ivan Vidić započeo je svoj profesionalni put u Teatru &TD 1993.godine (proslavljena „Groznica“, kasnije „Putnici“ i „Bakino srce“) te se ovim projektom vraća matici kao etablirani pisac.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari