Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Posljednji trip Aldousa Huxleya

22.11.2014. Janja Žganec
Foto: ciucciarella.tumblr.com

Foto: ciucciarella.tumblr.com

Engleski pisac Aldous Leonard Huxley preminuo je na današnji datum 1963. u Los Angelesu. Rođen je 1894. u pokrajini Surrey u Engleskoj, potomak obitelji već iskazane u znanosti i edukaciji. Pohađao je školu s namjerom da postane doktor, dok su njegov brat i polubrat postali biolozi, ugledavši se na djeda, Thomasa Henryja Huxleya, znanog po nadimku ‘Darwinov bulldog’.

Nakon smrti Huxleyeve majke kad mu je bilo četrnaest i bolesti koja ga je zadesila 1911., zbog koje mu je trajno oštećen vid, mora napustiti školovanje, no nastavlja učiti čak i u periodu od par godina kad je bio gotovo potpuno slijep, i poslije, nakon što mu se nešto vida vratilo. Završio je studij engleske književnosti na Oxfordu 1916., no dvije godine ranije još jedna tragedija, samoubojstvo njegova brata, obilježila mu je život i djelo.

Sve ovo nagnalo ga je da se posveti pisanju, te je svoj prvi, neobjavljeni, roman napisao sa sedamnaest godina, a Kromski žuta objavljena je 1921. godine. Paralelno je pisao i pjesme, umjetničku kritiku i radio kao novinar. Putovanja Europom iznjedrila su poznanstva s mnogim umjetnicima kao što su D.H. Lawrence i George Orwell (kojega je upoznao kad mu je na Etonu predavao francuski).

Osim romana, od kojih su najpoznatiji Vrli novi svijet, Slijepi u Gazi, Otok i Kontrapunkt te poezije, pisao je i eseje. Najpoznatija zbirka Huxleyevih eseja su definitivno Vrata percepcije, što nas dovodi do najintrigantnijih činjenica koje pamtimo u vezi autorove smrti.

U pedesetima prošlog stoljeća, Huxley se preselio u SAD i u to vrijeme počeo se sve više interesirati za misticizam i psihodelike. Navodno ga je baš Aleister Crowley upoznao sa pejotlom 1930., a prvi puta je probao meskalin 1953., nakon što se u korespondenciji sa psihijatrom Humphryjem Osmondom ponudio za Osmondovo istraživanje. Godine 1955. na red je došlo i prvo iskustvo sa LSD-om, sve u svrhu spiritualnosti i prosvjetljenja, znanja i interesa koje je Huxley nastavio ganjati do smrti, te iskoristio za Vrata percepcije i Raj i pakao, u kojima opisuje svoja onostrana iskustva. Nastavio je s praksom uzimanja psihodelika par puta godišnje.

Tada je stupio u svoj drugi brak, s Laurom Archerom, koja je kasnije napisala njegovu biografiju pod imenom This timeless moment. Od nje saznajemo i o njegovoj smrti, koja je uzrokovana rakom dijagnosticiranim 1960. Preminuo je u svojoj kući, u društvu supruge koja mu je na njegov zahtjev dala 100 mikrograma LSD-a, nekoliko sati nakon injekcije.

Mnogi ‘izvori’ o Huxleyju ni ne spominju ovo posljednje, no ako izuzmemo mogućnost da je to izostavljano zbog ilegalne “prirode stvari” u pitanju, ima i smisla jer u puno slučajeva fokus na eksperimentiranje s drogama zasjenjuje vrijednost rada ovog intelektualca.

Da ipak uključimo ono najzanimljivije, pročitajte pismo koje je Huxleyeva tadašnja supruga poslala njegovu bratu, a u kojem opisuje iskustvo prije i neposredno nakon smrti Aldousa Huxleya.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Komentari