Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 1960-ih godina nadalje

25.11.2014. Jelena Kovačev
Foto: Facebook/ Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 1960-ih godina nadalje

Foto: Facebook/ Međunarodni skup: Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 1960-ih godina nadalje

U dvorani Müller kina Europa, 28. i 29. studenog 2014. održat će se međunarodni skup naziva Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 1960-ih godina nadalje. Organizatori su Institut za povijest umjetnosti i časopis Život umjetnosti, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti. Znanstvenostručni skup istražit će značajne postmedijske umjetničke pojave koje su obilježile posljednih pedesetak godina na prostoru Srednje i Jugoistočne Europe.

Nakana projekta je istražiti utjecaj institucija na umjetničke fenomene u prvim poslijeratnim desetljećima te njihovu uvjetovanost političkim i  društvenim okolnostima. Izvaninstitucionalne umjetničke prakse (samoinicirani projekti, performansi, akcije umjetnika, događanja u privatnim prostorima) razmotrit će se izvan uobičajene modernističke (redukcionističke) logike, a osobit interes poklanja se medijima čiji identiteti nisu fiksirani u vremenu, već su podložni promjenama značenja i tumačenja.

Izlaganjima i panel-diskusijama mlađim generacijama želi se približiti kulturalni i inovativno-stvaralački okvir, kao i kroz niz radionica i izravnim susretima s akterima umjetničke scene. Jedne od tema su: Anti slika ili apsolutna slika? Slikarstvo Julija Knifera u doba digitalne reprodukcije, Fotografija iza režima vidljivosti, Dvije situacije za biti umjetnicom, OHO kao Istočni Konceptualizam, Umjetnost i feminizam: dvije studije slučaja.

Ulaz je besplatan.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Komentari