Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Izvedbene umjetnosti

Povratak “Ekvinocija” na Dubrovačke ljetne igre

02.08.2013. Maja Brlek

Foto: dubrovnik-festival.hr

Foto: dubrovnik-festival.hr

Na južne hridine otoka Lokruma vraća se “Ekvinocijo”, drama dubrovačkog književnika Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića. Prošle su četiri godine od posljednje izvedbe ove predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama, a koja prema riječima intendanta Kreše Dolenčića predstavlja vrhunac dubrovačkog ambijentalnog teatra. Priča koja govori o patnji žena i majki pomoraca te napuštanju doma u potrazi za srećom i bogatstvom, može se pogledati 4., 5., 6. i 7. kolovoza.

Sa spektakularnom scenografijom, probranom glumačkom postavom, predstava “Ekvinocijo” je u premijernoj 2004. godini ostvarila velik uspjeh. Te godine osvaja četiri nagrade hrvatskog glumišta, uključujući one za najbolju predsatvu u cjelini te redateljsko ostvarenje. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Doris Šarić Kukuljica, dok je Deni Šesnić nagrađen za oblikovanje svjetla i time za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti. No, na ovacije nije naišla samo kod kritičara, već i kod festivalske publike koja je u narednim godinama uzastopnog igranja redovito punila i posljednje mjesto.

Juvančić je prije premijere izjavio da je glavni motiv za adaptaciju ovog dramskog djela pronašao u potrazi za izgubljenim zavičajem, a sada je najavio da ovogodišnja predstava neće biti ponavljanje one predhodne. Za to bi trebala biti zaslužna nova lica na sceni koja će donijeti dašak nove energije. U predstavi glume Kruno Šarić, Maro Martinović, Nikša Kušelj, Frano Mašković, Branimir Vidić, Nika Bulđerez i Doris Šarić Kukuljica. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, a kostimografiju Ingrid Begović.

(Visited 208 times, 1 visits today)

Komentari