Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Izvedbene umjetnosti

Povratak “Ekvinocija” na Dubrovačke ljetne igre

02.08.2013. Maja BrlekVrijeme čitanja: 1 minuta

Foto: dubrovnik-festival.hr

Foto: dubrovnik-festival.hr

Na južne hridine otoka Lokruma vraća se “Ekvinocijo”, drama dubrovačkog književnika Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića. Prošle su četiri godine od posljednje izvedbe ove predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama, a koja prema riječima intendanta Kreše Dolenčića predstavlja vrhunac dubrovačkog ambijentalnog teatra. Priča koja govori o patnji žena i majki pomoraca te napuštanju doma u potrazi za srećom i bogatstvom, može se pogledati 4., 5., 6. i 7. kolovoza.

Sa spektakularnom scenografijom, probranom glumačkom postavom, predstava “Ekvinocijo” je u premijernoj 2004. godini ostvarila velik uspjeh. Te godine osvaja četiri nagrade hrvatskog glumišta, uključujući one za najbolju predsatvu u cjelini te redateljsko ostvarenje. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Doris Šarić Kukuljica, dok je Deni Šesnić nagrađen za oblikovanje svjetla i time za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti. No, na ovacije nije naišla samo kod kritičara, već i kod festivalske publike koja je u narednim godinama uzastopnog igranja redovito punila i posljednje mjesto.

Juvančić je prije premijere izjavio da je glavni motiv za adaptaciju ovog dramskog djela pronašao u potrazi za izgubljenim zavičajem, a sada je najavio da ovogodišnja predstava neće biti ponavljanje one predhodne. Za to bi trebala biti zaslužna nova lica na sceni koja će donijeti dašak nove energije. U predstavi glume Kruno Šarić, Maro Martinović, Nikša Kušelj, Frano Mašković, Branimir Vidić, Nika Bulđerez i Doris Šarić Kukuljica. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, a kostimografiju Ingrid Begović.

(Visited 229 times, 1 visits today)

Komentari