Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Pozdrav iz Bolivije uz Ayllu u Začaranoj Močvari

12.01.2016. Ziher.hrFoto: Press

Začarana Močvara i Glazbe Svijeta 19. siječnja ponudit će Zagrebu etno senzaciju Ayllu. Glazbena tradicija Bolivije u Hrvatskoj je prisutna već nekoliko desetljeća. Mnogobrojni putujući glazbenici, na zadovoljstvo lokalne publike, izvode glazbu starih Inka na gradskim ulicama, u koncertnim prostorima i drugdje. Uz njih, najpoznatiji i najuporniji promotor glazbene tradicije te autohtonih narodnih pjesama Južne Amerike svakako je i zagrebačka grupa Ayllu.

Egzotična i slikovita zvučna slika, koju svojom glazbom dočarava Ayllu, već gotovo 40 godina privlači ljude na njihove koncertne nastupe, što nije nimalo čudno jer njihova glazba nije izgubila ništa na atraktivnosti i živopisnosti s protokom vremena. Prepoznatljivim zvukom sikusa (panove frule), kene (indijanske flaute), charanga (modifikacije mandoline i gitare) te bomboa (indijanskog bubnja), Ayllu širokoj publici približava glazbu i kulturu starih Inka, te kulture današnjih naroda Anda – Ekvadora, Perua i Bolivije.

 

Grupu Ayllu početkom osamdesetih godina osnovao je Robert Lovrić, zagrebački zaljubljenik u folklor Južne Amerike. Robert Lovrić je početkom osamdesetih bio zapažen i po suradnji s kultnim Haustorom. Kao gostujući član aktivno je sudjelovao u stvaranju nekoliko pjesama na dva najznačajnija albuma grupe – “Treći Svijet” i “Tajni Grad”, dodajući pritom pjesmama poput Skriven Iza Lažnih Imena, Treći Svijet i Uzalud Pitaš jedinstveni zvuk Južne Amerike.

U grupi Ayllu su svirali mnogi Bolivijci na studijskom boravku u Zagrebu, a današnji sastav, osim Roberta, čine i Zrinka Božičević Plavec, Ivana Čorković, Hrvoje Ton, Ivan Androić, Rade Pažameta i Hernan Chambilla. Još u prvoj dekadi postojanja, Ayllu su objavili tri albuma – “Folklore De Bolivia”, “Caminos Del Ande” i “Sorata” a snimili su i nekoliko albuma za bolivijsko i sjevernoameričko tržište.

 

Repertoar grupe Ayllu sastavljen je od autohtonih narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije. Putujući tim krajevima, članovi grupe Ayllu skupljali su pjesme, aranžirali ih i obradili, jer notni zapisi tih pjesama ne postoje. U repertoaru su i neke pjesme što su ih obradili stari barokni kompozitori, svećenici, koji su živjeli u nizinskim krajevima Bolivije. Teme pjesama su ljubavne, težačke i onomatopejske te će vas koncert grupe Ayllu s njima provesti vjetrovitim, visokim i hladnim krajevima Anda, sve do toplih i vlažnih krajeva Amazone.

Vrata Močvare otvaraju se u 20 sati, a početak knocerta je predviđen u 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari