Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj – Pozitivan koncert 2016: Ledena dvorana kao užareno mjesto dobre glazbe

03.12.2016. Megi SmojverFoto: Dunja Dopsaj

Jučer je u velikoj dvorani Doma sportova održan dvanaesti po redu Pozitivan koncert čiji je cilj potaknuti i usmjeriti mlade na prevenciju HIV-a i zaštitu spolnog zdravlja. Ovogodišnji line-up sadržavao je dobro poznata imena, ali našlo se mjesta i za neka nova. Mlada i talentirana pjevačica Luce pozornicu je dijelila s Josipom Lisac, Rundek Cargo Triom i ovogodišnjim headlinerima, Bajagom i Instruktorima. Odabir različitih muzičkih stilova i generacija pokazao se dobrim izborom jer je ledena dvorana u svakom pogledu vrlo brzo postala užareno mjesto dobre glazbe.

Koncert je otvorila Lucija Ćustić, umjetničkog imena Luce, s dobro poznatom pjesmom Na oblaku. O njezinom vokalu i umjetničkom izričaju ne treba puno govoriti jer je opet bio na vrhuncu, ali zanimljivo je primijetiti kako se u početku poluprazna dvorana vrlo brzo napunila prvim zvucima Lucine glazbe. Tijekom svog nastupa izvela je aktualni singl Vraćam se na kojem joj se pridružio i violončelist Matej Milošev. Slijedila je Nakon dana tog, a sve je završila pjesmom Možda mi. Svoj put do odabranih ušiju Luce je, čini se, već pronašla. Njena specifična, tužnjikava glazba uspjela je napuniti dvoranu i zainteresirati publiku, što govori da je Luce jedno novo lice, a ponajprije glas koji ćemo još dugo slušati.

Foto : Ivan Gari Suvalj

Foto: Ivan Gari Suvalj

Drugi po redu bili su Rundek Cargo Trio kojeg čine Isabel, Dušan Vranić –Duco i naravno Drako Rundek. Svoj nastup otvorili su novijom stvari Džaba, a zatim je slijedila jedna od najljepših Rundekovih tvorevina, pjesma Ruke. Zanimljiv koncept ovog tria publiku je odveo na neko drugo mjesto, mjesto gdje se živi od emocija, mudrosti i poetične boemštine. Bi mogo da mogu i Ima ih izazvale su posebne reakcije publike, a Ay Carmela pokazala je Rundekovu političku stranu. Nastup su završili tako što je publika otpjevala gotovo cijeli Apokalipso, a raštimani zvuk i Rundekovi dramski trenutci nagrađeni su velikim pljeskom.

Foto: Ivan Gari Suvalj

Foto: Ivan Gari Suvalj

Josipa Lisac, treći jučerašnji izvođač, opet je opravdala status jedne od najvećih diva hrvatske glazbene scene. Ovaj put nije iznenadila nekom ekstravagantnom kreacijom, ali kako je i sama rekla pokušala se prilagoditi mlađoj publici pa se pojavila u zanimljivoj hoodici koju je oslikao umjetnik Danijel Srdarev. Set je započela s pjesmom Boginja, a nastavila s O jednoj mladosti, 1000 razloga, Živim po svom, Gdje Dunav ljubi nebo… Kroz cijeli nastup provlačila se jazz crta i čini se da prevelika dvorana i oblaci dima koji su se, unatoč zabrani pušenja, kolutali po zraku nisu pomogli u stvaranju Josipine uobičajene prisnosti s publikom, ali ipak nitko nije ostao razočaran. Danas sam luda i Ispočetka završile su nastup neponovljive Josipe Lisac.

Foto: Ivan Gari Suvalj

Foto: Ivan Gari Suvalj

Za kraj je ostao nastup Bajage i Instruktora. Publika se automatski podigla na noge i dvoranom je zaživjela neka nova atmosfera. Započeli su pjesmama Dobro jutro, Godine prolaze, Ako treba da je kraj i još dodatno rasplesali publiku pjesmom Na vrhovima prstiju. Kad hodaš jedan je od highlightova koncerta, a i Rimljani su primljeni s velikim oduševljenjem. Vesela pjesma kao što joj i ime kaže razveselila je i podigla na noge ono malo publike što se još sramilo zaplesati. Grad i Plavi safir nastavili su dobro raspoložen ton, a koncert je završila Tišina koja je očekivano izazvala najveće ovacije. Kao bis izvedene su Od kada tebe volim i Samo nam je ljubav potrebna s malim isječcima Beatlesove All you need is love. Odlična svirka i odlična atmosfera završile su ovogodišnji Pozitivan koncert i postavila jako visoku letvicu za iduću godinu.  

Foto: Ivan Gari Suvalj

Foto: Ivan Gari Suvalj

(Visited 208 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(13 votes, average: 4.385 out of 5)

Komentari