Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Poziv na 8. ETNOFILm: Međunarodni festival etnografskog filma

26.04.2016. Ziher.hrFoto: Press/ETNOFILm
Vrijeme čitanja: 3 minute

8. ETNOFILm festival održat će se od 28. do 30. travnja u rovinjskom Multimedijalnom centru. Festival je zamišljen kao mjesto kreativne razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima poticanje dijaloga među različitim kulturama, kao i popularizaciju i međunarodnu promociju hrvatskog etnografskog filma.

Selekcija novog izdanja festivala ove godine nosi osobni pečat dugogodišnjeg člana organizacijskog odbora ETNOFILm-a, diplomiranog etnologa/antropologa i novomedijskog umjetnika Bojana Mucka, koji je samostalno selektirao službeni filmski program, a koji se sastoji od ukupno 30 filmskih naslova većinom hrvatskih autor(ic)a, od kojih će mnogi u Rovinju doživjeti hrvatske premijere. U sklopu festivala moći će se pogledati filmovi iz 27 država podijeljeni u dvije kategorije: filmovi profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropologije te filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi.

Odabrani su naslovi najrazličitijih tema i metodoloških pristupa kako bi naglasili orijentaciju ka razvoju i praćenju antropološke/etnološke produkcije, ali i kako bi se kreirao prostor dokumentaristima koji nisu diplomirani antropolozi/etnolozi ili studenti antropologije/etnologije.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem ETNOFILma predsjeda vizualni antropolog dr. sc. János Tari, uz članice Ivanu Todorović i Željku Petrović Osmak, stručnjakinje iz područja etnologije/antropologije i filma. Svi su filmovi u utrci za nagradu 8. ETNOFILma, koju je posebno za ETNOFILm dizajnirala Nives Žarković, studentica treće godine Akademije primijenjenih umjetnosti (APURI) Sveučilišta u Rijeci, koja će pobjednicima u obje kategorije uručiti nagrade u subotu, 30. travnja u 21:30 sati na završnoj festivalskoj večeri.

Po prvi put ove godine ETNOFILm se aktivno okreće djeci. Na samom početku festivala, u edukativnome dijela programa održat će se kreativna radionica za najmlađe, koju će u četvrtak, 28. travnja s početkom u 9:45 sati voditi kustosica i muzejska pedagoginja Željka Jelavić u rovinjskom MMC-u. Radionica je namijenjena rovinjskim osnovnoškolcima, a bavi se temom Obitelji nekad i danas, s ciljem poticanja učenika na promišljanja o dinamičnim promjenama u obiteljskim odnosima, o povijesnom i kuturnom kontekstu obiteljskih odnosa te povezivanju osobnog iskustva sa širim društvenim i kulturnim kontekstom kroz niz analiza audiovizualnih primjera i zajedničkih rasprava.

Tradicionalno, ETNOFILm dio svog programa posvećuje i ostalim formama vizualne reprezentacije kulture. Kustosice Lea Vene i Ivana Čehić Rabljenović uvode nas u svijet umjetničke interpretacije znanstvenog rada i terenskog istraživanja, predstavljajući izložbu Emanuela Matthiasa „Primatolog / o odabiru primjerene distance“, u suradnji s Galerijom Mirosav Kraljević, Udrugom FARO11 i Zavičajnim muzejom Grada Rovinja, koja će se otvoriti u četvrtak 28. travnja u 20 sati, u Galeriji Sv. Toma. Ulaz na izložbu je besplatan, a može je se razgledati za vrijeme trajanja festivala – do 30. travnja.

U sklopu projekta Senzorna etnografija i novi mediji, kojega je prošle godine inicirao Etnografski muzej Istre u suradnji s organizacijom SoundImageCulture (SIC) i ove godine u Rovinj dolazi redatelj i antropolog, profesor Laurent Van Lancker, koji će zajedno s Danom Okijem u rovinjskom MMC-u održati masterclass u petak, 29. travnja s početkom u 10.30 sati. Masterclass s Laurentom Van Lanckerom otvoren je za studente antropologije i srodnih disciplina, ali i za ostale zainteresirane za vizualnu antropologiju. Za sudjelovanje se može prijaviti e-mailom na adresu lea@etnofilm.com do 27. travnja 2016.

Povodom Svjetskog dana plesa koji se obilježava 29. travnja u vrijeme trajanja festivala, ETNOFILm nas vodi na još jedno „audio-vizualno” putovanje te s ponosom predstavlja Večer klasičnog indijskog plesa u Gradskom kazalištu „Antonio Gandusio” u petak, 29. travnja s početkom u 20 sati. Gosti će imati priliku doživjeti bharatanatjam i kathak u svojim najčišćim formama, originalnim koreografijama starih gurua iz Indije, a koje pleše renomirana indijska plesačica Chitra Arvind sa svojom kćerkom Kumari Alar Arvind. Chitra Arvind nagrađivana je plesačica iz Karnatake s više od dvadeset godina profesionalnog iskustva kao plesačica, koreografkinja te plesna pedagoginja. Ulaznice za istinsku audio-vizualnu poslasticu se mogu kupiti po cijeni od 35,00 kn u pretprodaji i 50,00 kn na dan izvedbe u Agenciji Planet i u Yoga centru Sadhana. Ulaznice se također mogu rezervirati po pretprodajnoj cijeni mailom na tamara@etnofilm.com.

Završno festivalsko druženje zakazano je za subotu 30. travnja od 22 sata u meksičkom restoranu „La Concha“, a začinit će ga Dr. Smeđi Šećer svojom eklektičnom selekcijom vinila. Smeđi Šećer nepatvoreni je vinilni DJ koji od 2007. godine podastire riječke plesne podije uzavrelim funkom, soulom i dancefloor jazzom s 45ica, fleksica i ostalog roda opskurnih vinila. Životno je posvećen pronalaženju apsolutne ugode, slaganju soničnih kolaža i iskopavanju iskonskog groovea, ogoljene i iskrene magije koja se može pronaći u rijetkim studijskim trenucima oviniljene diskografske povijesti. Ulaz na party je slobodan i otvoren je za sve željne zabave, dobre glazbe i međunarodnog druženja.

„Etnografski film polako, ali sigurno gradi svoju publiku. Vjerujemo da smo tome uzrok i mi – ETNOFILmovci. Želja nam je razmaziti Vas odličnim filmskim ostvarenjima, diskusijama s iskusnim vizualnim antropolozima i mladim nadama, susretima s kolegama koje dugo niste sreli, glazbenim notama koje će Vas natjerati na poskok i sunčevim zrakama koje se uporno i pomalo dosadno guraju kroz roletne kako bi i one malo uživale u istinski ljudskim, iako ponekad teškim pričama. ETNOFILm progovara iz srca, podržava „mali“ film o velikim temama. ETNOFILm želi poslati jasnu poruku promicanja otvorenosti uma, razumijevanja, slobode mišljenja i aktivnog građanstva. Zahvaljujem svima koji nam u tome pomažu već osam godina.“  – Tamara Nikolić Đerić, kustosica-voditeljica festivala

Pratite ETNOFILm na službenoj web-stranici www.etnofilm.com i na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru.

(Visited 58 times, 2 visits today)

Komentari