Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Praizvedba teksta 'Bojim se da se sada poznajemo' Ivora Martinića u Heidelbergu

16.11.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

Najnoviji komad Ivora Martinića “Bojim se da se sada poznajemo” svoju će praizvedbu imati u nedjelju, 16. studenog u  Theater und Orchester u Heidelbergu, a u sklopu velikog međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom ETC-a – Europske teatarske konvencije, najjače europske kazališne mreže, čiji je GDK “Gavella” član od 2011. godine. U međunarodnom projektu “The Art of Aging“ sudjeluje osam kazališta, koja će zajedno napraviti pet predstava. Suradnja kazališta “Gavella” i kazališta iz Heidelberga počela je fazom istraživanja na temu “Ratna sjećanja”, koja je trajala od 4. do 19. prosinca 2013. godine.

Novi dramski tekst našeg mladog, hvaljenog dramatičara Ivora Martinića upravo je nastao kao rezultat suradnje umjetnika iz kazališta “Gavella” i Theater und Orchester Heidelberg, a kao dio međunarodnog projekta “The Art of Aging”. “Bojim se da se sada poznajemo”, u režiji Miriam Horwitz te usporednoj izvedbi hrvatskih i njemačkih glumaca, u središte svoje radnje postavlja prekid ljubavnog odnosa, kako bi govorila o novoj generaciji koja teško pronalazi razloge pobune. Prošlost jednom zaljubljenih promatrana je iz sadašnjosti, s ciljem da se dođe do razloga zašto se dogodio upravo takav kraj i je li se mogao spriječiti.

Foto: www.theaterheidelberg.de

Foto: www.theaterheidelberg.de

Martinićev tekst postavlja pitanja poput “Od čega se sastoji naša osobna povijest? Kako formiramo prošlost? Kakve to posljedice ima za naš identitet?” Katastrofalnu situaciju pojedinac će pokušati prebroditi okupljajući oko sebe grupu ljudi, znajući da sam ne može preživjeti. U toj grupi pokušat će ostvariti misiju življenja u “onome što se već dogodilo”, protestirajući protiv svega što donosi budućnost…

U veljači 2014. održana je radionica u trajanju od tjedan dana, na kojoj su sudjelovali hrvatski i njemački glumci. Nastavak (ko)produkcije razdvojio je dvije glumačke ekipe, pa svaka radi u svom teatru, na istom tekstu, s istom redateljicom.

Hrvatska premijera teksta očekuje nas 16. siječnja 2015., a već 17. siječnja na pozornici kazališta “Gavella” bit će odigrana i njemačka verzija predstave.

(Visited 209 times, 1 visits today)

Komentari