Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Predstava “Dokle pogled seže” Árpáda Schillinga gostuje u ZKM-u

26.04.2017. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr

Predstava “Dokle pogled seže” u režiji Árpáda Schillinga i izvedbi Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja, Crna Gora, gostovat će u nedjelju, 30. travnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u okviru programa Europsko kazalište u ZKM-u. Turbulentne teme današnjice koje je mađarski redatelj Árpád Schilling smjestio u radnju predstave prepoznate su kao gorući problemi u Crnoj Gori, ali i drugih europskih zemalja. Redatelj se nada da će publika nakon izlaska iz dvorane razgovarati o svemu jer, kako kaže, demokracija zahtijeva baš to – da je razumijemo i da je znamo primijeniti.

“Mnogo govorimo o slobodi i demokraciji, smatram da je sve to ipak rad. Smatram da su pojmovi kao što su sloboda, demokracija i mir pojmovi na kojima treba raditi i o kojima moramo govoriti. To traje i teško pada ljudima. Demokracija umara čovjeka. Diktaturu je u neku ruku lakše shvatiti. Čovjek ju može podnijeti, a u demokraciji moramo biti oprezni. Naša predstava dodatna je vrijednost toj temi”, kazao je Árpád Schilling. U 18 prikazanih scena vidimo nelagodu u društvu, ali i u obitelji: otkaze, svađu muža i žene, pokušaj da se pokrade banka koji neslavno završava, nečiju kćer koja iz zemlje odlazi u Englesku, ali se nakon Brexita želi vratiti: “Dobri su im Indijci i Kinezi, nas Balkance ne podnose.”

“Snaga predstave je u ogoljenoj scenografiji, u obliku – onakvom kakav jest, prirodnom, čak hrapavom, u glumi. Predstava se odvija na pozornici, ali čini se kao da je rezervirana za intimno prikazivanje pred nekoliko gledatelja. Glumci su iznimni, odlični i elokventni, donose tekst jedinstvenom snagom, odlučni da budu nešto više, iskreni kada iskazuju osjećaje i slobodni u darivanju likova poštenjem i čistoćom”, zapisao je o predstavi Franco Cardelli za Corriere della Sera.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Komentari