Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Izvedbene umjetnosti

Predstava “Dokle pogled seže” Árpáda Schillinga gostuje u ZKM-u

26.04.2017. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr

Predstava “Dokle pogled seže” u režiji Árpáda Schillinga i izvedbi Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja, Crna Gora, gostovat će u nedjelju, 30. travnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u okviru programa Europsko kazalište u ZKM-u. Turbulentne teme današnjice koje je mađarski redatelj Árpád Schilling smjestio u radnju predstave prepoznate su kao gorući problemi u Crnoj Gori, ali i drugih europskih zemalja. Redatelj se nada da će publika nakon izlaska iz dvorane razgovarati o svemu jer, kako kaže, demokracija zahtijeva baš to – da je razumijemo i da je znamo primijeniti.

“Mnogo govorimo o slobodi i demokraciji, smatram da je sve to ipak rad. Smatram da su pojmovi kao što su sloboda, demokracija i mir pojmovi na kojima treba raditi i o kojima moramo govoriti. To traje i teško pada ljudima. Demokracija umara čovjeka. Diktaturu je u neku ruku lakše shvatiti. Čovjek ju može podnijeti, a u demokraciji moramo biti oprezni. Naša predstava dodatna je vrijednost toj temi”, kazao je Árpád Schilling. U 18 prikazanih scena vidimo nelagodu u društvu, ali i u obitelji: otkaze, svađu muža i žene, pokušaj da se pokrade banka koji neslavno završava, nečiju kćer koja iz zemlje odlazi u Englesku, ali se nakon Brexita želi vratiti: “Dobri su im Indijci i Kinezi, nas Balkance ne podnose.”

“Snaga predstave je u ogoljenoj scenografiji, u obliku – onakvom kakav jest, prirodnom, čak hrapavom, u glumi. Predstava se odvija na pozornici, ali čini se kao da je rezervirana za intimno prikazivanje pred nekoliko gledatelja. Glumci su iznimni, odlični i elokventni, donose tekst jedinstvenom snagom, odlučni da budu nešto više, iskreni kada iskazuju osjećaje i slobodni u darivanju likova poštenjem i čistoćom”, zapisao je o predstavi Franco Cardelli za Corriere della Sera.

Komentari