Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Predstava o dadaistima i noćnom lokalu Cabaret Voltaire gostuje u ZKM-u

18.02.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava „Cafe Dada“ u režiji i u konceptu Jaše Koncelija i izvedbi Mestnog  gledališča ljubljanskog gostuje u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 21. veljače u 20 sati.

Predstava cabaretskog karaktera nastala je po prvim djelima izabranih dadaista. Priziva sjećanje na skupinu mladih umjetnika koji su 5. veljače 1916. – usred Prvog svjetskog rata – u Zürichu otvorili kultni noćni lokal Cabaret Voltaire s kulturnim programom. Ovu neobičnu ekipu su činili:Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp i Marcel Janco, odreda revolucionari i neprilagođeni umjetnici koji su – kako bi izbjegli odlazak u rat – pobjegli u Švicarsku.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Iz večeri u večer oni su neumorno pripremali programe recitacija, plesa, glazbe koji su otvoreno napadali postojeću kulturu i društveni poredak. Zbog toga su proglašavani otkvačenjacima, luđacima ili sanjarima. Redatelj Jaša Koceli od studija se bavi djelom Tristana Tzare, a u ovoj predstavi je okupio mlade glumce rođene osamdesetih.

Predstava slijedi poetiku dadaizma koja izmiče svakoj logici, a u kabaretskom stilu prepuna je istinskih dadaističkih pjesama, manifesta, odlomaka i anegdota. U predstavi glume: Matej Puc, Nina Rakovec, Domen Valič, Jernej Gašperin, Jure Henigman i Jure Kopušar. Dramaturginja je Eva Mahkovic, scenograf je Darjan Mihajlović Cerar, kostimografkinja je Branka Pavlič, a skladatelj Miha Petric.  

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari