Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Izvedbene umjetnosti

Predstava o dadaistima i noćnom lokalu Cabaret Voltaire gostuje u ZKM-u

18.02.2015. Ziher.hr
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava „Cafe Dada“ u režiji i u konceptu Jaše Koncelija i izvedbi Mestnog  gledališča ljubljanskog gostuje u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 21. veljače u 20 sati.

Predstava cabaretskog karaktera nastala je po prvim djelima izabranih dadaista. Priziva sjećanje na skupinu mladih umjetnika koji su 5. veljače 1916. – usred Prvog svjetskog rata – u Zürichu otvorili kultni noćni lokal Cabaret Voltaire s kulturnim programom. Ovu neobičnu ekipu su činili:Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp i Marcel Janco, odreda revolucionari i neprilagođeni umjetnici koji su – kako bi izbjegli odlazak u rat – pobjegli u Švicarsku.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Iz večeri u večer oni su neumorno pripremali programe recitacija, plesa, glazbe koji su otvoreno napadali postojeću kulturu i društveni poredak. Zbog toga su proglašavani otkvačenjacima, luđacima ili sanjarima. Redatelj Jaša Koceli od studija se bavi djelom Tristana Tzare, a u ovoj predstavi je okupio mlade glumce rođene osamdesetih.

Predstava slijedi poetiku dadaizma koja izmiče svakoj logici, a u kabaretskom stilu prepuna je istinskih dadaističkih pjesama, manifesta, odlomaka i anegdota. U predstavi glume: Matej Puc, Nina Rakovec, Domen Valič, Jernej Gašperin, Jure Henigman i Jure Kopušar. Dramaturginja je Eva Mahkovic, scenograf je Darjan Mihajlović Cerar, kostimografkinja je Branka Pavlič, a skladatelj Miha Petric.  

(Visited 84 times, 1 visits today)

Komentari