Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Glazba

Predstavljamo festivale – OFF festival: Raj za glazbene sladokusce

13.06.2014. Luka SinkovićVrijeme čitanja: 5 minute
facebook.com/offfestival

facebook.com/offfestival

Kroz nekoliko zadnjih godina europska festivalska ponuda se udvostručila, a predstavljanje najboljeg omjera kvalitete line-upa i cijene festivalske ulaznice u nekim slučajevima može značiti vrhunsku zaradu. Upravo borba za takvo tržište prisilila je da profil organizatora genijalnog festivala mutira iz glazbenog gurua u perspektivnog menadžera. Neki, kao recimo Stipe Juras, iz godine u godinu dokazuje nekompetentnost da se s navedenim pritiskom uspješno nose. Nakon debakla s Metalfestom i Burning Sea festivalom (za koji je malo više kriv Linić) uspio je uništiti i svoju tvorevinu, Underwall. Za razliku od stranih organizatora koji su svoje novopridošle festivale (Dimensions, Unknown, Ultra Europe, ali i masa drugih, kojima nisam registrirao imena) stavili upravo u Hrvatsku, na put masama napaljene britanske dječurlije odrasle na zapadnjačkom rapu i elektronici, koji vrijeme ljeti ubijaju putujući Europom trošeći novac svojih roditelja, neki ljudi još uvijek prvenstveno gaje ljubav prema glazbi, pa je ona i u prvom planu.

facebook.com/offfestival

facebook.com/offfestival

Tako je to kod nas. Međutim vani neki festivali imaju dugogodišnju tradiciju, uz to noseći se i s navalom ovakvih festivalskih gluposti. Upravo je takav poljski OFF festival, koji se koncentrirao na nišu nepopularne glazbe, osvajajući pritom 2012. godine nagradu za najbolji europski festival srednje veličine. Organizator Artur Rojek i sam je izvođač, a festival opisan kao „festival koji nije trendy, već je daleko ispred trendova“. „Izvođači koji nastupaju još uvijek imaju svoja najbolja izdanja ispred sebe. Teško je festival utrpati u jedan žanr, scenu ili stil, kada imate bogove noise-a koji sviraju pored melodičnih genijalaca i heroje budućnosti koji otvaraju za legende prošlosti“. Pridodamo li tome kako je ovakav festivalski koncept smješten u Katowice, u prostor između tri jezera, dolazimo do zaključka da se radi o izvrsnom ljetnom utočištu za glazbene štrebere.

facebook.com/pages/-Neutral-Milk-Hotel-

facebook.com/pages/-Neutral-Milk-Hotel-

Prebacimo li se na ovogodišnje izvođače uvidjet ćete da opis festivala itekako stoji, ali da je možda i preskroman. Kao headlineri festivala najavljeni su Belle And Sebastian, Neutral Milk Hotel, Jesus And Mary Chain, u zadnje vrijeme sveprisutni Notwist, tako da termin ‘legenda prošlosti’ u kontekstu headlinera definitivno stoji.

Ono što je fascinantno jest ostatak line-upa koji pokriva kompletan spektar žanrova, od black metala, ambijentale, folka, dronea, hardcorea, post-punka, post-rocka, free jazza, rapa i hip-hopa, elektronike pa sve do post-klasike, svjetske glazbe i kantautorstva.

facebook.com/65propaganda

facebook.com/65propaganda

65daysofstatic smo imali prilike gledati u Močvari jesenas. Međutim ako ste koncert propustili, ovo je prava prilika za uhvatiti post-rock matematičare. Žanrovskih kolega im na festivalu neće biti, pa su upravo oni jedan od bendova na kojima je ova žanrovska lepeza rastegnuta.

Foto: screenshot (facebook)

Foto: screenshot (facebook.com/pages/Oranssi-pazuzu)

Black metal boje branit će finski avangardni space black metalci Oranssi Pazuzu i američki Deafheaven, koji je ove godine pomeo ljestvice s novim izdanjem „Sunbather“. Usudio bih se reći da je ovo prvi puta da je black metal bend (iako se žanr u glazbi pojavljuje samo marginalno) uspio prodati „spiku“ vrlo širokim masama. Tako da će se njihov nastup na festivalu čekati s nestrpljenjem.

facebook.com/cchelseawwolfe

facebook.com/cchelseawwolfe

Slijedi nam bendovlje koje će nastupiti i na Škugorovom Superuho festivalu (http://www.ziher.hr/2014/05/20/novi-izvodaci-i-festivalske-informacije-superuha/) . Dakle radi se o talentiranoj kantautorici turobne i atmosferične folk glazbe – Chelsea Wolfe, bristolskom elektro-dvojcu – Fuck Buttons, bogovima dronea Earth i Amerikancima Black Lips i Rose Windows.

Zastupljenost rapa i hip-hopa na ovakvim festivalima je očajna, inače s razlogom, jer rijetko tko iz tih žanrovskih granica može parirati ovako odličnim bendovima na festivalu. Međutim, OFF će ugostiti nekolicinu autora koji istu stvar rade na malo avangardniji način. LE1F, kolega latentne tranđe – Mikkyja Blanca, kojeg ste nedavno mogli gledati u Močvari, na pozornici izgleda nešto eksplicitnije te će svakako biti zanimljivo popratiti njegov nastup. Za heteroseksualan dio žanra pobrinut će se Clipping.

facebook.com/DakhaBrakha

facebook.com/DakhaBrakha

Nadalje, kao odličan glazbeni prijedlog nameću se Frank Fairfield (SAD) i Dakhabrakha (Ukrajina), svaki sa svojom verzijom folk glazbe zemlje iz koje dolaze.

facebook.com/pages/Bo-Ningen-official

facebook.com/pages/Bo-Ningen-official

Loop će svirati svoju genijalnu verziju repetitivnog shoegazea, dok će festival ugostiti dva benda iz Japana, Bo Ningen i Nisennenmondai. Obično se glazba japanskih bendova isto stavlja u kofere s konvencionalnim žanrovima, no stavite li ih u jednu kutiju naslovljenu „Japan“ osjetit ćete neki smisao. Pogledajte samo bendove Mono, Sigh i  Boris pa će vam biti jasno o čemu pričam.

facebook.com/merkabah

facebook.com/merkabah

Na festivalu će snage s gostima odmjeriti i masa domaćih, poljskih izvođača. Fascinantno je koliko kvalitetnih bendova može parirati na mnogo različitih frontova. Neki od njih su: Adam Repucha, Anthony Chorale, Artur Rojek, Bobby The Unicorn, Bulbwires, The Dumplings, Ebola Ape, Eric Shoves Them In His Pockets, Eugeniusz Rudnik, Hatti Vatti, Inkwizycja, Jerz Igor, Kapela Brodow, Karpaty Magiczne, Kaseciarz, Kobiety, Krol, L.A.S., Merkabah, Mister D, Noon, Pictoral Candi, Same Suki, Thaw, Variete, Wild Books

Bit će zanimljivo usporediti kvalitetu domaće scene na festivalima ovakvog tima u Hrvatskoj i na poljskom OFF-u. Naravno, izvođača ima još, ako vas zanima kompletan raspored, možete ga naći na webu festivala. Cijena trodnevne karte je 250 zlota, nešto više od 60 eura, što festival čini jednim od najjeftinijih u Europi. Ulaznica za kamp doplaćuje se dodatnih 60 zlota, ali naplaćuju se i ulazi na svaki od triju koncerata uvodnog dana (31.7.) po 25 i 35 zlota. Između ostalog, sve te informacije lako je naći na prijespomenutom webu.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari