Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Predstavljanje dokumentarca “Cern” uz gostovanje Ivice Puljka

10.12.2017. Ziher.hrFoto: press / "Cern"

U ponedjeljak, 11. prosinca, od 20 sati i 30 minuta Ivica Puljak predstavit će dokumentarni film CERN u programu Zlatnih vrata “oDOKa”. Dokumentarac je 2013. godine snimio austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter.

Na granici Švicarske s Francuskom nalazi se istraživački centar, Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN). Središnji instrument za istraživanje je Veliki sudarivač hardona (Large Hadron Collider, LHC), tunel u obliku prstena od 27 kilometara koji znanstvenici koriste kako bi simulirali „Veliki prasak“ (Big Bang). Taj tunel je zapravo akcelerator čestica koji ubrzava čestice toliko da skoro dosegnu brzinu svjetlosti i tada ih sudara i otkriva što se dogodilo u samom početku nastanka našeg znanog svemira. U istoimenom dokumentarcu Nikolaus Geyrhalter istražuje infrastrukturu centra i prati ljude koji tamo upravljaju ovim velikim istraživačkim strojevima.

CERN najveći je istraživački laboratorij na svijetu, osnovan 1954. godine, u namjeri da iskoristi znanost u povezivanju europskih naroda i njihovon usmjeravanju prema budućnosti. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 12 000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Filmski (dokumentarni) klub Kinoteke Zlatna vrata predstavlja na taj način program “oDOKa” koji se održava jednom mjesečno, a sam program je zamišljen kao tematska večer u kojoj je izlaganje stručne osobe uvod u relevantan dokumentarni film, a rasprava nakon filma ostaje moderirana od strane gosta/domaćina večeri. Teme večeri nisu ograničene: svaki aktualni društveni, umjetnički, kulturni, ekonomski ili znanstveni film jednako je prihvatljiv u programu, naravno, pod uvjetom da je filmski kvalitetno odrađen i da ima kompetentnog „domaćina“.

 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Komentari