Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Knjige

Predstavljanje drugog dijela “Čovjeka bez osobina”

27.03.2013. Lorena Grubišić
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Večeras će se s početkom u 19 sati u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića održati predstavljanje drugog dijela romana “Čovjek bez osobina” Roberta Musila.

Ljudi su se uvijek pozivali na svoje povijesne korijene, isticali njihovu važnost ili pokušavali sakriti pogreške. U Musilovoj Kakaniji vlada tehnika, čovjek je samo dio statistike u raljama birokracije. Romantika se doživljava kao nostalgija proteklog vremena te se već pomalo pretvara u puki kič.

Prvi dio romana koji je obilježio europsku književnost objavljen je još tridesetih godina prošlog stoljeća, dok je drugi ostao nedovršen. Međutim, iako Musil nije precizirao kraj svog romana, austrijski Institut Roberta Musila je iz preostalih dvjestotinjak poglavlja izabrao  šezdesetak koji bi naposljetku trebali dovesti do pretpostavljenog kraja.

Robert Musil spada u umjetnike čija je važnost prepoznata tek posthumno. Rođen je 6. studenog 1880. godine u Klagenfurtu. Diplomirao je strojarstvo, filozofiju i psihologiju, što je kasnije utjecalo na njegova djela u kojima je isprepletao tematike ovih disciplina. Kao njegova značajna djela ističu se “Pomutnje gojenca Torlessa”, “Zanesenjaci”, “Vincenc i prijateljica uglednih muškaraca”, zbirka tri kratke priče “Tri žene” te njegovo daleko najpoznatije djelo “Čovjek bez osobina”. Umro je u Ženevi 1942. godine.

Komentari